Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem bölgesindeki çok sayıda yabancı ülke vatandaşından haber alınamıyor

Deprem bölgesindeki çok sayıda yabancı ülke vatandaşından haber alınamıyor


Pazartesi günü Türkiye ve Suriye’de binlerce kişinin ölümüne yol açan Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 merkezli depremlerin ardından çok sayıda ülke deprem bölgesinde vatandaşlarının kayıp olduğunu açıklıyor.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı depremlerin ardından bölgedeki dört vatandaşından haber alamadığını duyurdu. Bakanlık deprem bölgesinde olan vatandaşlarına konsolosluk desteği sağlandığını ve yaklaşık 40 Avustralyalı ve ailesinin deprem bölgesinde olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Penny Wong dün yaptığı açıklamada “Yıkım sahnelerini ve insan trajedisi hikayelerini hepimiz gördük. Çok uzakta olmamıza rağmen, eminim ki hepimiz hükümetin personelimizin bu tür bir yardıma katılmasını desteklemesini isteriz” dedi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albenese de 72 kişilik bir savunma personelinin de yerel yetkililere yardımcı olmaları için Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı. Albanese ekibin hafta sonuna doğru Türkiye’de olacağını açıkladı. Avustralya hükümeti salı günü deprem bölgelerine 10 milyon dolarlık insani yardım yapacağını da açıklamıştı.

İNGİLTERE ÜÇ VATANDAŞININ KAYIP OLDUĞUNU DUYURDU

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de depremlerin ardından üç İngiliz vatandaşının deprem bölgesinde kayıp olduğunu söyledi. Dün Londra’da parlamentoda milletvekillerine hitap eden Cleverly, “Üç İngiliz vatandaşının kayıp olduğunu biliyoruz ve Dışişleri Bakanlığı’nın Kriz Müdahale Merkezi bu depremlerden doğrudan etkilenen en az 35 İngiliz vatandaşını desteklemek için çalışıyor” dedi. Cleverly, “Büyük ölçekli İngiliz kayıpları olasılığının düşük olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Cleverly, dün ülkesinin Türkiye’ye 76 arama ve kurtarma uzmanı gönderdiğini de söylemişti.

İTALYA VE HOLLANDA DA KAYIP VATANDAŞLARI OLDUĞUNU AÇIKLADI

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Türkiye’de deprem bölgesinde bir İtalyan vatandaşına ulaşamadıklarını bildirdi. Tajani, Rai 3 kanalında katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığımızın kriz birimi, deprem bölgesinde bulunan tüm İtalyanlarla temasa geçti. 61 kişi sıkıntılı bölgede, 168 kişi de daha geniş alandaydı” dedi.

Bakan Tajani, “İzini bulamadığımız bir kişi dışında hepsiyle temasa geçtik. Gerçek şu ki herhangi bir bağlantısı yok, bu yüzden hiçbir şey bilmiyoruz. Bu kişiyi aramaya devam ediyoruz” dedi. Henüz ulaşamadıkları kişinin Türkiye’de iş gezisinde olduğunu belirten Tajani, “Deprem sırasında tam olarak neredeydi buna dair kesin bir bilgimiz yok.” ifadesini kullandı. İtalyan basını kayıp kişinin, Maraş’ta olabileceğini yazdı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı da deprem bölgesinde en az altı Hollanda vatandaşının kayıp olduğu bilgisini aldıklarını duyurdu. Bakanlık akrabalarının bu kişilerin kayıp olduğunu bildirdiğini belirterek depremlerde ölen Hollanda vatandaşı olup olmadığını belirleyemediklerini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Durumlarından çok endişeliyiz ve aileleri ve arkadaşları için mümkün olan en kısa sürede netlik sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bakanlığın olay yerindeki Türk yetkililerle sürekli ve aktif bir teması var. Durumdan dolayı, ne yazık ki, herkes için netliğin sağlanması biraz zaman alabilir” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version