Artı Gerçek – Maraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde vatandaşların henüz çadır ve konteyner ihiyaçları bile çözülmemişken, depremin 19’uncu gününde jet hızıyla inşaat başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle Antep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk etapta yapılacak 855 konut için ilk kazmanın vurulduğunu açıkladı. TOKİ’nin son üç gün içinde Maraş, Hatay, Antep, Adıyaman, Adana ve Kilis’te kapalı bir şekilde pazarlık usulüyle 6 milyarlık, sekiz ihale gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Depremin ilk gününden beri arama kurtarma çalışmalarının yetersiz ve yavaş olduğuna dair hükümete yönelik eleştiriler ise sürüyor.
BAKAN KURUM AÇIKLADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki konut çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.
Paylaşımında bölgedeki çalışmalara yönelik videoya da yer veren Kurum, “Tüm çabamız, vatandaşlarımızı bir an önce evlerine kavuşturmak için. Sözleşmelerini imzaladığımız, zemin etüt çalışmaları tamamlanmış alanlarda hemen işe koyuluyoruz, TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk.” ifadelerini kullandı.
Nurdağı ilçesindeki çalışmalar Bademli Mahallesi’nde gerçekleştiriliyor.
Zemin etüt çalışmaları tamamlanan alanda iş makineleriyle hafriyat işlemleri gerçekleştiriliyor.
YEDİ AYDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
İnşaat firması yetkilisi Murat Ulusoy, AA muhabirine, burada (Nurdağı) 456 konutun inşa edileceğini ifade ederek, “Devletimizin emriyle şu an burada 24 bina yapıyoruz. İslahiye’de de 17 binanın temeline başlamış durumdayız. Şu anda zemin etütleri yapıldı. Biz hafriyat çalışmasına başladık. İnşallah önümüzdeki hafta temel atma yapılacak. Yine büyüklerimizin emriyle 7 ay gibi sürede bitirip teslim edeceğiz” diye konuştu.
TOKİ İHALELERİ: ‘DENETİM SORUNLU’
TOKİ, son üç gün içinde Maraş, Hatay, Antep, Adıyaman, Adana ve Kilis’te pazarlık usulüyle en az sekiz ihale yaptı. T24 yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde söz konusu ihalelerin yaklaşık maliyetlerinin, bugünkü fiyatlarla 6 milyar TL olduğunu yazdı. Altı şehir için yapılan ihalelere konu projelerdeki konut sayısının ise yaklaşık 3 bin 770 civarında olduğu belirtildi.
Toker yazısında denetime dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle bu ihaleleri bilmek herkesin hakkı. İkincisi pazarlık usulüyle yapılan ihale bilgilerini, katılan şirketleri, maliyeti, ve sonuçlarını genel olarak kamuoyuyla paylaşma duyurma ihtiyacı duymayan kamu idarelerinin bu tutumu, sayısız ihalenin denetimini de sorunlu hale getiriyor.” (HABER MERKEZİ)
İslahiye ve Nurdağı’nda yıkılan binalara ilişkin soruşturmalarda 22 kişi tutuklandı
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***