Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem 9’uncu gününde: Salgın riski artıyor, kentler terkediliyor CANLI BLOG


HABER MERKEZİ – Deprem nedeniyle harabeye dönen kentlerde, milyonlarca insan salgın riskiyle karşı karşıya, onbinlerce insan yasını bile tutamadan göç yollarına düştü.

Mereş merkezli Meletî, Amed, Hatay, Dilok, Adana, Semsûr, Kilis, Osmaniye, Xerpet ve Riha’da etkili olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 30 bini geçti, on binlerce yaralının hastanelerde tedavileri sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarının yerini enkaz kaldırmaya bıraktığı kentlerde, binlerce insanın morg kapısında ya da enkaz başında bekleyişi sürüyor. Yakınlarını defnedenler ise yasını tutmadan göç yollarına düşüyor. 

 

Deprem bölgesinde kalan milyonlarca insan ise can kayıplarının yanı sıra yaşadığı barınma, beslenme, susuzluk, hijyen sorunlarına ek olarak salgın riskiyle karşı karşıya. Türk Tabipleri Birliği (TTB), acil önlem alınmazsa deprem bölgelerinde salgın hastalıkların boy göstereceği uyarısında bulundu. 

 

Deprem bölgesindeki gelişmeleri 9 gündür yakından takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri, mikrofonunu depremzedelerin acısına, öfkesine, tepkisine uzatmaya; yıkımın, sorumsuzluğun fotoğrafını çekmeye devam ediyor.

 

09:05 – Mor Dayanışma Kadın Derneği, Hatay’da “dayanışma çadırı” kurdu. Dayanışmadan Cemile Baklacı, kadın ve çocukların barınma, özel ihtiyaçlarını karşılamak ve olası şiddet ile tehlikelere karşı önlem almak için sahada olduklarını söyledi.

 

09:03 – ÊZİDİLER SEFERBERLİK İLAN ETTİ 

 

TAJÊ Diplomasi üyesi Suham Şengalî, “Fermanda Êzidîleri kurtarmak için buraya gelenler Bakur Kurdistan ve Rojava Kurdistan’ın evlatlarıydı. Şimdi dayanışma sırası bizde” dedi. 

 

08:22 – Osmaniye’de çadır kentte tüp patlaması sonucu çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

 

01:24 – Adana’da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, enkaz altından 34 kişinin çıkarıldığını açıkladı. Sanal medya hesabından açıklama yapan Kirişçi, ”Adana’mızda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti” ifadelerini kullandı. 

 

00:29 – TMMOB: AFAD GEÇ HAREKET ETTİ 

 

TMMOB, depremler sonrası iktidarın ve AFAD’ın geç harekete geçtiğini kaydeden  arama kurtarma çalışmalarında kritik ilk 1 buçuk günün kaybedildiğinin altını çizdi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version