Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bozgeyik: Hükümet derhal istifa etmeli


AMED- KESK Kriz Komisyonu Merkezi’nde depreme ilişkin yürütülen çalışmalara dair açıklama yapan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, AFAD başta olmak üzere sorumluluğu olan herkesin yetersizliğine vurgu yaparak, hükümetin derhal istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kriz Komisyonu Merkezi, kriz masası değerlendirmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, HABERSEN Başkanı Mesut Balcay, SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli, Bingöl KESK Şubeler Platformu, TÜMBEL-SEN Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Kültür Sanatsen Genel Başkanı Ahmet Özbek, Tarım Orkamsen Genel Başkanı Ahmet Keleş katıldı. Açıklamayı KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik okudu.

Bozgeyik,6 Şubat’tan bu yana yaşamış olduğumuz feleketin 22 günündeyiz  o günden bu yana kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu olarak hem Amed’ten de hem depremin yaşandığı diğer illerde KESK komisyonu merkezleri kriz masaları depremde sahada halkımızla birlikte dayanışma içinde olmaya çalıştık diyerek, “Yüz yılın felekati olarak ifade edilen bu deprem aslında yüz yılın yaratmış olduğu ihmallerin sonucu bilim dışı kentleşme ranta dayalı politikaların sermayeden yana politikaların yine kapitalizmin ekolojik yıkım politikalarının inkara dayalı hırs politikalarının sonucu olarak karşımıza çıkmıştır” dedi.

‘YIKIM POLİTİKALARI YÜZÜNDEN FELAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığına vurgu yapan Bozgeyik, “Geçmiş dönemlerde de Marmara depremi, Van depremi, Bingöl depremi yine en son yaşamış olduğumuz İzmir depremi, bu 10 ilde yaşamış olduğumuz felaket açısından değerlendirdiğimizde yaşamış olduğumuz her depremden sonra ihmalleri açıklıyoruz buna karşılık önlemler alınması gerektiğini ifade ediyoruz. Maalesef bu son yaşadığımız depremde de bir kez daha gördüğümüz kırk elli yılık bu rantta inşatta dayalı politikalar sonucunda da dikey kentleşme ve ekolojik yıkım politikaları nedeniyle bu gün yaşamış olduğumuz büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Her ne kadar resmi anlamda 45 bin insanımız bu depremde yaşamını yitirdiyse bizim 10 ilde yapmış olduğumuz gözlemlerimiz ve yaptığımız geziler ve hastane ziyaretlerimiz yine hastane emekçisi arkadaşlarımızın vermiş olduğu bilgiler hala kayıpların olması, enkaz altın da insanların bulunması bize şunu gösteriyor gerçek anlamada yaşanan can kayıplarının açıklanan resmi rakamların en az iki üç katı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘ÇARPIK KENTLEŞMEYE SON VERİLMELİ’

Çarpık kentleşme ve göçertilmeye dikkat çeken Bozgeyik, çarpık kentleşmeye son verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çarpık kentleşme, köy boşaltmaları halkın topraktan kopartılması özelikle tarıma dayalı politikaların iflas etmesi tarımın desteklenememesi yine bölgede yürütülen savaş politikaları ve köylerin boşaltılması sonucunda da kentlerde aşırı nüfus birikmesi çarpık kentleşmeyle birlikte ve buna birde yönetimsizliği de eklediğimizde bu tür felaketlerle karşı karşıya kalma durumumuz devam ediyor. Bir an önce bu çarpık kentleşmeye son verilmesi dikey kentleşmeden vazgeçilerek yatay bir kentleşme ekoloji dostu bir kentleşme politikaların hayata geçirilmesi ve tüm bu riskli bölgelerde hızlıca kamusal alanın görev ve sorumluluğu gereği tüm binaların kamusal alanların kontrol edilmesi gerekiyor. Depremde sonra çok ciddi bir göçle karşı karşıyayız, iktidarın bilerek önlem almayarak insanların kendi mekanlarında yaşam alanlarında kalmasını zorlayacak tedbirleri alması nedeniyle barınma, ısınma, temiz suya erişim olmaması hijen koşullarının olmaması gibi sorunların çözülmemesinden kaynaklı çok yoğun bir iç göçle karşı karşıyayız” diye konuştu.

‘JEOLOJİK BİLİMSEL GÜÇLER DİKKATE ALINMALI’

Devletin tüm yükümlülüklerinin yerine getirmesi gerektiğini belirten Bozgeyik, şöyle konuştu: “Ücretsiz barınma koşullarının yaratılması gerekiyor. Yine elektrik, doğal gaz, su gibi temel ihtiyaçların ücretsiz olarak karşılaması gerekiyor. Depremzedelere kira desteği verilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum ve özelikle deprem bölgelerinde de çadır kentler, konteynır kentlerin kurulma süreçlerinde de bilimsel verileri dikkate alarak hem fay hatlarından uzak hem de su havzalarında uzak yere konteynır kentlerin, çadır kentlerin hızlıca yapılması gerekiyor. Ancak bu toplumsal yaşam alanlarının oluşturulmasıyla ilgilide sorunla karşı karşıyayız. O nedenle ildeki kurum amirlerinin emek meslek örgütleriyle demokratik parti örgütleriyle mimar mühendis odaları birliğiyle kentleşme özelikle yeni projelerin jeolojik bilimsel güçleri dikkate alarak bu yeni toplumsal yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor.”

‘HÜKÜMET İSTİFA ETMELİ’

Bozgeyik son olarak, “AKP-MHP iktidarının yürütmüş olduğu neoliberal politikalar ranta dayalı sermeye den yan politikalar nedeniyle hem oluşturmuş olduğu politikaların depremin enkazın altında kaldığını gördük başta AFAD olmak üzere yine iç işleri bakanlığı çevre şehircilik bakanlığı ve belediyelerinin de yoğun bir eksikliğinin olduğunu ifade ediyoruz o açıdan da hükümetin derhal istifa etmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version