Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Borsa iki yeni düzenlemeyle yarın açılıyor

Borsada 100'den fazla hissede devre kesici uygulandı


Maraş merkezli iki depremin ardından iki gün içinde kayıpların yüzde 16’yı bulması üzerine 8 Şubat Çarşamba günü kapatılan Borsa İstanbul yarın yeniden açılıyor. Uzmanların, önlem alınmadan açılması halinde düşüşlerin devam edeceği eleştirisi üzerine bugün iki açıklama geldi.

VERGİ MUAFİYETİ KARARI

Önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı duyuruldu. AA’nın aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle toplantı düzenledi.

Söz konusu toplantıda, Borsa İstanbul’da pay piyasalarında işlemler yeniden başladığında şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, borsaya kote şirketlerin halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor.

BES DÜZENLEMESİ

İkinci adım olarak, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının tahvil alma yükümlülükleri azaltılırken, hisse senedi alma yükümlülükleri artırıldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkındaki Yönetmelikte yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nakden ödenen devlet katkılarının yüzde 70’inin Türk lirası cinsinden borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetlerinde veya kira sertifikalarında kullanılması zorunluluğu yüzde 50’ye indirildi.

ORANLAR DEĞİŞTİ

Devlet katkısı fonlarının Borsa İstanbul’da yapacağı yatırımlarda alabilecekleri hisse senetlerinin dahil olması gerektiği endekslere BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Katılım 30 da eklenirken, ‘asgari yüzde 10’u’ olan yatırım oranı ‘asgari yüzde 30’u’ olacak şekilde değiştirildi.

Böylece devlet katkısı fonlarının Borsa İstanbul’daki yatırımlarında alabileceği hisse senetlerinin dahil olması gereken endeksler, BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik, BIST Kurumsal Yönetim ve Katılım Endeksleri, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Katılım 30 olarak güncellenmiş oldu.

Öte yandan, tek bir hisse senedine fon portföyünden yatırım yapma limiti yüzde 1’inden yüzde 5’e çıkartılırken, geçici madde ile fonların portföy sınırlamalarına 10 gün içerisinde uyma şartı eklendi.

6-7 ŞUBAT’TAKİ İŞLEMLER İPTAL EDİLSİN ÇAĞRISI

Öte yandan büyük kayıplar nedeniyle 6-7 Şubat’taki işlemlerin iptal edilmesi çağrıları sürüyor. Özellikle deprem bölgesindeki küçük yatırımcıların zorunlu nedenlerden dolayı borsaya erişiminin eşit olmadığını vurgulayan uzmanlar, mağduriyetin giderilmesi için iki günlük işlemlerin iptal edilmesinin zorunlu olduğunu ifade ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version