Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bingöl’de olası deprem için harekete geçildi: Sekiz il risk altında

Bingöl'de olası deprem için harekete geçildi: Sekiz il risk altında


Artı Gerçek – Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği Bingöl’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bingöl Belediyesi ve yapı denetim firmalarıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından, riskli yapılarda denetim başlatıldı. Ekipler, kentteki yapıların, olası Bingöl depremine karşı ne kadar hazırlıklı olduğunun tespiti için binalarda çalışmalarını yürütüyor. Çalışmanın ardından riskli yapıların envanteri çıkarılacak.

‘361 YAPIDAN 165’İ AĞIR HASARLI’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı ve İnşaat Mühendisi Emre Bulşu, Maraş merkezli depremlerin ardından kentte riskli yapılarla ilgili çalışma başlattıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Odamızın da içinde bulunduğu heyetle hasar çalışmalarına başladık, 21 Şubat’a kadar 361 yapımız incelendi. İncelemelerde 165 ağır hasar ve üç yıkık tespit edildi. Ayrıca ilimiz, Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattının kesişme noktasında olduğu ve yer bilimcilerinin ısrarla üzerinde durduğu en riskli alanlarında yer almaktadır. Bu sebeple olası Bingöl depreminde başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis bu depremden etkilenecek illerimiz arasındadır. 2003 depreminden önce yapılan yapılarımızdan başlamak üzere ilin tüm geneline yayılacak şekilde yapı envanteri çıkartacağız. 2003 yılında yapılanlar gerek demir, gerek beton, gerekse teknik anlamında yetersizliğinden dolayı riskli yapılar arasında yer almaktadır. Bunlar da ilimizin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan yapılardır. Çalışmamızla yapı stokunun belirlenmesiyle birlikte ilimizde bilim ve tekniğin referansıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte ilimiz için eylem planları hazırlayıp çalışmalara başlamış bulunmaktayız.”

NACİ GÖRÜR: ENDİŞE ETTİĞİMİZ YER BİNGÖL KARLIOVA

Maraş depremlerinin ardından Naci Görür Bingöl için uyarılarda bulunmuştu. Görür, yaptığı açıklamada Doğu Anadolu Fay Hattı yaşanan depremler sonrası enerjisini boşalttığını dile getirirken, enerjinin sadece Bingöl’de kaldığını söylemişti.

“Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında” diyen Görür, “Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım” açıklamalarında bulunmuştu. (DHA- HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version