Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BBC’nin Bab el Hawa izlenimleri: Çok sayıda Suriyeli geri dönüyor

BBC'nin Bab el Hawa izlenimleri: Çok sayıda Suriyeli geri dönüyor


– Maraş depremlerinde sevdiklerini kaybeden Suriyeli göçmenler ülkelerine geri dönüyor. BBC’nin Ortadoğu muhabiri Nafiseh Kohnavard’ın özel haberinde Suriye-Türkiye sınırındaki Bab el Hawa sınır kapısından Suriye’ye geçmek için toplanan sığınmacıların hikayelerine yer verildi.

SINIRDA ÖLÜM KOKUSU

45 yaşındaki Ayşe Moarri’nin bir kamyonun arkasında ceset torbasını okşarken ağladığını yazan Kohnavard, “havada asılı bir ölüm kokusu” olduğunu aktardı. Buna göre, yaşadıkları apartmanın enkazından sadece Ayşe, eşi Numan ve dört yaşındaki torunları Elma kurtuldu. Sekiz yıl önce Suriye’deki savaş sebebiyle Türkiye’ye gelerek Hatay’a yerleşen aile, dört ferdini toprağa vermiş, damat ise hâlâ kayıp…

EKRAN KARARDI

BBC muhabiri, aynı gün enkaz altından çıkarılan Suriyelilerin cesetlerini taşıyan beş kamyonun daha sınıra geldiğini aktardı. Cesetlerden bazılarının battaniye sarıldığına dikkat çeken BBC muhabiri, Suriye’de silahlı isyancılardan muharebe eğitimi alan bir fitness eğitmeni olan Ali’nin, odasındaki masanın altına girerek kendini korumayı başardığını aktarıyor.

Nişanlısı Viam’ı Antakya’da çöken apartmanın enkazından çıkaran Ali, “O gece WhatsApp’ta geç saatlere kadar birbirimize mesaj atmaya devam ettik. Uyuyamadık” diyor. Ali, deprem başladığında görüntülü görüşmenin ortasında olduklarını söylüyor, o anları “Kaçmaya çalıştığını gördüm ama telefonu prize takılıydı ve bu onu yavaşlattı. Sonra görüntü dondu. Ekran karardı” diye aktarıyor. Ali, Viam’ın cesedine günler sonra ulaşabildi…

ŞU ANA KADAR 2 BİN 306 SURİYELİ ÖLDÜ

Kohnavard, Ali’nin şu anda 15 kişilik gönüllü bir grupla kayıp Suriyeli aileleri arayarak onların ülkelerine geri dönmesini kendine amaç edindiğini belirtti. Türkiye’den yapılan resmi açıklamalara göreyse Maraş depremlerinde ölen ve ülkelerine gönderilen Suriyelilerin sayısı şu anda 2 bin 306’yı aşmış durumda.

AKAR: DEPREMLERDEN BERİ 10 BİN 663 SURİYELİ GERİ DÖNDÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bugün yaptığı açıklamada, Maraş depremlerinden bu yana 10 bin 633 Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine geri döndüğünü söyledi. Akar, Suriyeden Türkiye’ye yoğun geçiş olduğu yönündeki iddiaları da yalanlayarak, “Konuyla ilgili yetkililerden bilgi aldık, yerinde incelemelerde bulunduk. Türkiye’ye yoğun geçiş olduğu iddiasının aksine tek yönlü yani Türkiye’den Suriye’ye doğru geçiş var” dedi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version