Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avustralya, İngiliz Kraliyet Ailesi’ni banknotlarından tamamen çıkardı

Avustralya, İngiliz Kraliyet Ailesi'ni banknotlarından tamamen çıkardı


İngiliz Milletler Topluluğu bölgesi (Commonwealth) ülkesi Avustralya yeni basılacak beş Avustralya doları banknotlarında İngiltere’nin yeni kralı 3. Charles’ın fotoğrafının yer almayacağını duyurdu. Böylece Avustralya tüm banknotlarından İngiliz Kraliyet Ailesi’ni çıkarmış olacak.

Halihazırda ülkede sadece beş dolarlık banknotlarda İngiltere tahtındaki kişinin fotoğrafı, geçen sene ölen Kraliçe 2. Elizabeth’in fotoğrafı yer alıyor.

BEŞ DOLARLIK BANKNOTTA ABORİJİNLERİ ONURLANDIRAN İMAJ KULLANILACAK

Avustralya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada beş dolarlık yeni banknotlarda bundan sonra Kraliçe 2. Elizabeth’in fotoğrafının yerine Avustralya’nın yerli halkı Aborijinlerin ‘kültürü ve tarihini’ onurlandıracak bir imaj kullanılacak. Banka kararını değişikliği destekleyen merkez sol İşçi Partisi hükümetiyle yapılan görüşmelerin ardından aldığını da duyurdu. 5 dolarlık banknotların arka yüzünde ise Avustralya parlamentosunun resmi bulunacak. Kağıt paralarda karar bu yönde olsa da kullanımdaki bozuk paralarda şu anda bulunan eski Kraliçe 2. Elizabeth’in portresinin yerine Kral Charles’ın portresinin yer alacağı duyuruldu.

Birçok eski İngiliz kolonisi gibi, Avustralya da İngiltere ile anayasal bağlarını ne ölçüde sürdürmesi gerektiğini tartışıyor. İngiltere tahtındaki kişi bugünlerde bu rol büyük ölçüde sembolik olsa da, Avustralya’nın devlet başkanı olmaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version