– Almanya, İsviçre, Hollanda ve Belçika, ülkelerinde ikamet eden Türk vatandaşlarının Maraş merkezli depremlerden etkilenen akrabalarını ve yakınlarını geçici olarak ağırlayabilmeleri için yaptıkları vize başvurularına kolaylık tanıma kararı aldı.
İSVİÇRE: ŞU ANA KADAR 603 VİZE BAŞVURUSU YAPILDI
İsviçre Devlet Göç Sekreterliği’nden (SEM) yapılan açıklamada, ülkeye girişlerde bazı istisnalar dışında hala geçerli vizenin gerekli olduğu kaydedilirken depremlerde evleri yıkılan kişilerin, bu hızlandırılmış süreçten faydalanmak için acil tıbbi destek başvurusu yapmaları gerektiği belirtildi.
İlgili kişilerin İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğundan “hızlı geçiş” formu alabileceği kaydedilen açıklamada, vize verme süreçlerinin Şengen yasalarına uygun olarak devam edeceğine değinildi. Açıklamada, “İstanbul’daki İsviçre Başkonsolosluğunda vize başvuru sürecine yardımcı olması için Türkiye’ye ilave personel gönderilecek. Amacımız, İsviçre’de akrabaları bulunan depremzedelerin vize başvurularının hızlı bir şekilde işleme koyulabilmesini sağlamaktır” ifadeleri yer aldı.
İsviçre makamlarının, sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için Türkiye’deki mevkidaşlarıyla yakın temasta oldukları da belirtildi. Türkiye ve Suriye’de deprem felaketinden kurtulan ve İsviçre’de akrabaları olanlar, İsviçre’ye gelmek için SEM’e başvuru yapmaya başladı. SEM, şu ana kadar 603 vize başvurusu yapıldığını duyurdu.
HOLLANDA ‘ÖNCELİKLİ VİZE RANDEVUSU’ VERECEK
Hollanda’da hükümet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye’den Hollanda’daki yakınlarının yanına gelmek isteyenlere “öncelikli vize randevusu” verileceği açıklandı. Açıklamada, Hollandalıların eşleri ve yakınlarından, Hollanda’ya geçici vize başvurusu yapacak olanların telefon numaralarını Dışişleri Bakanlığının e-posta adresine bildirerek, aracı kurumdan öncelikli vize randevusu alabileceği belirtildi. Öte yandan bazı milletvekilleri hükümetten, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerinden Hollanda’daki yakınlarının yanına gelmek isteyenlere vize şartlarının hafifletmesi talebinde bulundu.
BELÇİKA ‘HIZLI İŞLEM’ TALİMATI VERDİ
Belçika Göç ve İltica Bakanı Nicole de Moor, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Birçok Belçikalının, Türkiye ve Suriye’deki depremden etkilenen aileleri var ve akrabalarını evlerinde ağırlamak istiyorlar. Bölgeden yapılan vize başvurularının daha hızlı işleme koyulması talimatı verildi” ifadelerini kullandı. De Moor’un, ofisinden yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelerine yer verildi: “Yıkıcı depremin görüntülerini herkes gördü. Birçok Belçikalının etkilenen bölgelerde ailesi var ve akrabalarına yardım etmek istiyor. Aile üyelerini evlerinde nasıl ağırlayabileceklerini araştırıyorlar. Bu nedenle Göçmen Bürosuna, etkilenen bölgelerden gelen insanlar için vize başvurularını daha hızlı işleme koyması talimatını verdim. Bu şekilde ailelere yardımcı oluyoruz.”
Açıklamada ayrıca, depremlerden önce, depremlerden etkilenen bölgelerden gelerek ülkeye giriş yapan kişilerin Belçika’daki kalış sürelerini uzatmak için Göçmen Bürosu’na başvuruda bulunabilecekleri bildirildi.
ALMANYA’NIN VİZE KOLAYLIĞI PLANININ AYRINTILARI NETLEŞTİ
Almanya’nın Türkiye’de Maraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler için vize sürecini kolaylaştırma planlarına ilişkin ayrıntılar netleşti .Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Federal Meclis’in İnsan Hakları ve İnsani Yardımlar Komisyonu’nda açıklama yapan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, depremzedelerin olabildiğince hızlı ve bürokratik olmayan şekilde vize alabilmesi için gayret edildiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamasına göre, gerekli belgeleri hazırlayan depremzedelerin Türkiye genelinde vize başvurusu yapabilmesi ve beş gün içerisinde vize alması mümkün olacak.
DEPREMZEDELERİN İBRAZ ETMESİ GEREKEN BELGELER
Ankara ve İstanbul’daki diplomatik temsilciliklere ek personel tahsis edildiğini ifade eden yetkili, vizeye talebin ne kadar büyük olacağını öngörmenin şu anda mümkün olmadığın ancak vize başvurularında bir artış beklediklerini de söyledi.
Almanya’ya vize başvurusunda bulunmak isteyen depremzedelerin ibraz etmesi gereken belgeler şöyle: Vize başvuru formu, Geçerli (veya geçici) Türk pasaportu, seyahat sağlık sigortası, Biyometrik fotoğraf, 1. veya 2. derece akrabadan alınmış taahhüt yazısının aslı, davet eden kişinin nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi ve varsa oturum izninin fotokopisi, “Tarihçeli Yerleşim Yeri Bilgileri Raporu” (tarihçe, afet anında deprem bölgesinde ikamet edildiğini göstermeli), “Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” (akrabalık ilişkisini göstermeli), durumun aciliyetini izah eden kısa yazılı açıklama, reşit olmayanlar için: Her iki ebeveynin imzası/noter tasdikli muvafakatnamesi ya da velayet hakkının tek ebeveynde olduğunu gösteren belge veya geçici velayet belgesi.
DANIŞMA HATTI OLUŞTURULDU
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk hükümetinin pasaportu bulunmayan depremzedelere hızlı bir şekilde pasaport verileceğini taahhüt ettiği, Türkiye’nin pasaport zorunluluğu konusunda bir istisna uygulamadığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı, vize başvurusunda bulunmak isteyen depremzedeler için danışma hattı oluşturulduğunu duyurdu.
Das @AuswaertigesAmt hat eine Hotline mit Infos zu #Visa für vom Erdbeben Betroffene geschaltet.
Infos auf Türkisch gibt es auch hier: https://t.co/Nx28OWzvmU#Erdbeben #Türkei #Syrien pic.twitter.com/tQTegU8ktg
— Integrationsbeauftragte (@IntegrationBund) February 15, 2023
Açıklamada vizenin ücretsiz olacağı, ancak başvuru esnasında kabul merkezince bir hizmet bedeli tahsil edileceği kaydedildi. Türkiye’deki Alman başkonsolosluklarının ortak internet sayfasında, “Başvuru için ön koşul, Türk pasaportuna sahip olunması ve belgelerin eksiksiz sunulmasıdır. Başvurular, önceden randevu alınmaksızın, mesai saatleri içinde yetkili hizmet sağlayıcı iDATA’nın başvuru kabul merkezlerine (diplomatik temsilciliklere değil) şahsen ve eksiksiz belgelerle gelinerek gerçekleştirilebilir” ifadeleri yer aldı. Federal İçişleri Bakanlığı’ndan hafta sonu yapılan açıklamada, Almanya’da yakınları bulunan depremzedelerin yakınlarının yanına gelebilmesi için vize sürecinin kolaylaştırılacağı, başvuruda bulunan depremzedelere üç aylık vize verilmesinin planlandığı belirtilmişti.
İNGİLTERE’DE ÖZEL VİZE İÇİN İMZA KAMPANYASI
İngiltere’de de yakınları bulunan Türk depremzedelere özel vize verilmesi için ülkede imza kampanyası başlatıldı. İngiltere parlamentosuna sunmak üzere başlatılan imza kampanyasında ülkedeki birçok Türkün deprem bölgesinde yakını bulunduğu belirtilirken hükümetin, bu kişilerin yakınlarıyla bir araya gelmesini sağlaması gerektiği ifade edildi. İmza kampanyasına şu ana kadar 68 binin üzerinde katılım olurken 100 bin imza toplanması halinde talep parlamentoda görüşülecek. (AA, DW TÜRKÇE)
Almanya, depremzedelere vize kolaylığı sağlayacak
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***