Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Antakya’da sinagog enkazından çıkarılıp İsrail’e götürülen tarihi parşömen iade edildi

Antakya'da sinagog enkazından çıkarılıp İsrail'e götürülen tarihi parşömen iade edildi


– Depremde zarar gören Antakya Sinagogu’ndan kurtarılan ve İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından önce İsrail’e götürülen tarihi “Ester Kitabı” parşömeni, Türkiye’ye iade edildi. Ester Kitabı parşömenleri, İstanbul’daki Yahudi Hahambaşılığına teslim edildi.

Sosyal medyada gündeme gelen iddiaların ardından tarihi eserlerle ilgili Twitter hesabından bir açıklama yayınlayan Türk Yahudi Toplumu, “İlgili Ester parşömeni İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir” dedi.

HAHAM MENDY CHİTRİK DE DOĞRULADI

Öte yandan uzun yıllardır Türkiye’deki Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını yapan Mendy Chitrik, tarihi eserlerin iade edildiğini doğrulayarak “Depremde kurtarılan ve İsrail’e getirilen antik Ester parşömeni Antakya Megila’sı bu sabah İstanbul’daki Türk Yahudi Toplumu’na iade edildi” dedi.

ARAMA KURTARMA EKİBİNİN LİDERİ ‘GURUR DUYUYORUM’ DEMİŞTİ

Parşömenleri Antakya’da, İsrailli kurtarma ekibi ZAKA teslim almıştı. ZAKA’nın lideri Haim Otmazgin, parşömenleri yaşlı bir adamdan aldığı anı ‘hayatımın en duygusal anlarından biri’ diye tanımlayarak, “Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya Yahudi cemaatinin mirasının, depremden sonra bile bozulmadan muhafaza edilmesini sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum” demişti. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version