Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da bütçe üst üste üçüncü kez açık verdi

Almanya'da bütçe üst üste üçüncü kez açık verdi


– Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destais) açıklamasına göre, devlet bütçesi 2022’de üst üste üçüncü kez açık verdi. Federal Hükümet, eyalet parlamentoları, belediyeler ve sosyal sigortaların giderleri, gelirlerinden yaklaşık 101 milyar 300 milyon euro (yaklaşık 2 trilyon Türk Lirası) daha fazla olarak kayıtlara geçti.

ANA SEBEP RUSYA UKRAYNA SAVAŞI

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre açıklamada, “Rusya Ukrayna savaşının devlet bütçesine getirdiği yeni borçlar, Covid-19 tedbirlerinin bitirilmesinin ardından kapanan borçları aştı” denildi. Federal İstatistik Ofisi, “Bütçe açığı, bu nedenle yüksek olmayı sürdürüyor ancak (açık) bir önceki yıla göre 32 milyar 900 milyon euro daha küçük” ifadelerini kullandı.

GELİRLER ARTARKEN GİDERLER AZALDI

Destais’e göre, devlet bütçesindeki gelirleri 1 trilyon 820 milyar 800 milyon euro olarak kayıtlara geçerken, giderler 1 trilyon 922 milyar 100 milyon euro oldu. Bütçe açığının bir önceki yıla göre daha düşük olmasında gelirlerin yüzde 6.4 oranında artması giderlerdeki artışın ise yüzde 4.1 oranında kalması etkili oldu.

Bütçe açığının Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2.6’sına denk geldiği belirtildi. Oran bakımından da bütçe açığı önceki yıllara göre daha küçük. 2021 yılında bütçe açığı gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3.7’sine, 2020 yılında ise yüzde 4.3’üne denk düşüyordu. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version