Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AFAD’a bağış yapacak bankalara ‘bağış sınırı muafiyeti’ getirildi!

Türk Lirası


Cumhurbaşkanı Erdoğan yayınladığı kararnameyle bankalar ve konsolide denetime tabi kuruluşların AFAD’a yapacakları bağış ve yardımlarda sınırından muaf tutuldu. Kararı sosyal medya hesabından duyuran Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, “Bankaların, Bankacılık Kanunu md.59’a göre bağış sınırını (yasal özkaynakların %04’ü) aştığı tweetini duyurmuştum. Bugünkü Resmi Gazete’de (17 Şubat 2023) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bağış sınırı kaldırıldı.” ifadelerini kullandı.

Bankaların, Bankacılık Kanunu md.59’a göre bağış sınırını (yasal özkaynakların %04’ü) aştığı tweetini duyurmuştum. Bugünkü Resmi Gazete’de (17 Şubat 2023) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bağış sınırı kaldırıldı. pic.twitter.com/5lfv0pucdB

— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) February 17, 2023

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “…depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen, Afet ve Acil Durum Yönetimi başkanlığına bankalar ve konsolide denetime tabi kuruluşlar tarafından olağanüstü hal süresince yapılacak bağış ve yardımlar, 5411 sayılı Kanunun 59’uncu maddesinde yer alan sınırlamaların kapsamına dahil edilmez.” denildi.

Erdoğan’ın banka ve söz konusu kurumları muaf tuttuğu madde şöyle:

Bağış sınırları

Madde 59 — Bankalar ve konsolide denetime tâbi kuruluşlarca bir malî yıldayapılabilecek bağış miktarı, banka özkaynaklarının binde dördünü aşamaz. Ancak, yapılanbağış ve yardımların en az yarısının, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya indirimolarak dikkate alınabilecek bağış ve yardımlardan oluşması zorunludur. Bu hükmünuygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version