Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AFAD Maraş depremine ‘hazırız’ mesajı vermiş, Soylu tatbikatı yönetmişti

AFAD Maraş depremine 'hazırız' mesajı vermiş, Soylu tatbikatı yönetmişti


Artı Gerçek – Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremden etkilenen 10 şehre ekiplerini çok geç yollamakla eleştirilen AFAD’ın, Maraş’ta tam da böylesi büyüklükte bir depremi beklediği ortaya çıktı. Buna göre AFAD, Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.5 büyüklüğünde bir deprem için 2019’da 26 ilin katılımıyla bir tatbikat yaptı.

İktidar mensupları bugün bölgeye yardımda geç kalınmasını depremin büyüklüğüne bağlayıp sarsıntıyı ‘asrın felaketi’ olarak sunsa da, AFAD, çevre illerle nasıl koordinasyon sağlanacağını en küçük ayrıntısına kadar ‘planlamış’. Öyle ki, AFAD’ın sitesinde, Maraş’ta yıkım ve kurtarma görüntülerinin profesyonel oyuncular eşliğinde çekildiği 21 dakikalık bir videoya bile yer verilmiş.

TATBİKATA 1412 PERSONEL KATILMIŞ

AFAD’ın internet sitesindeki bilgilere göre söz konusu tatbikat, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, 9-10-11 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi. Sitede, şu ifadeler kullanıldı:

“Tatbikat Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 9 Ekim 2019 saat 13:22’de meydana gelen 7,5 şiddetindeki deprem senaryosu üzerine toplam 1413 personel, 1 helikopter, 271 araç, 1 arama ve kurtarma köpeğinin katılımıyla icra edildi.

DESTEK İLLER NE YAPACAKLARINI BİLİYORMUŞ…

Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya depremden en çok etkilenen iller olarak ulusal seviyede, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa az etkilenen iller olarak il seviyesinde tatbikatta yer aldı. Bu iller dışındaki 19 il ise birinci ve ikinci derece destek iller ile ulusal seviyede yardım eden iller olarak tatbikata katıldı.

BİZZAT SOYLU YÖNETMİŞ

Tatbikatı bizzat yöneten Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın telsiz sistemi JEMUS üzerinden iletişim kurduğu Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’dan depremin bölgedeki etkileri ve yürütülen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ayrıca tatbikata katılan tüm hizmet gruplarından, depreme ilişkin edindikleri ilk bilgileri paylaşmalarını istedi.”

21 DAKİKALIK PROFESYONEL OYUNCULU VİDEO

AFAD sitesinde, yıkılan binalardan depremzedelerin kurtarıldığı, yakınları için feryat edenlerin görüldüğü, Soylu’nun Ankara’daki görüntülerinin yer aldığı ve fay hattının animasyonla gösterildiği 21 dakikalık bir videoya da yer veriliyor.

‘ÇEVRE İLLERİN HAREKET ETMESİ…’

Videoda Maraş’ın depreme hazır olduğu mesajı vurgulanıyor, Soylu’nun süreci Ankara’dan yönettiği belirtiliyor. AFAD’ın bugün en çok eleştirildiği nokta olan koordinasyon konusunda da, tatbikat çerçevesinde çevre illerden gelen yardımların simülasyonu, şu sözlerle anlatıldı:

“Deprem alarmından bir saat sonra birinci ve ikinci derece destek iller Sivas, Mersin ve Niğde illerinin ilimize hareket etmesi,

AFAD başkanlığının olay seviyesini 3 seviye olarak ilan etmesiyle, ulusal destek kapsamındaki Adana, Ankara, Erzurum, Samsun, Aksaray illerinin ilimize hareket etmesi,

Destek iller, il girişlerinde oluşturulan kontrol noktalarında karşılanarak polis eskortluğunda konuşlanma alanına ulaşımlarının sağlanması…”

‘AKSARAY’DAN BİR TIR ÇADIR GÖNDERİLMESİ…’

Videoda, olası depremde Aksaray’dan bir TIR çadır gönderileceği de belirtiliyordu.

Bugün 10 ilde büyük yıkıma yol açan iki depremden ilki, söz konusu tatbikatta da merkez üssü olarak görünen Maraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelmişti. Soylu, tatbikat videosunda sözü edilenin bir derece üstünde, dördüncü seviyede alarm ilan etmişti. Ancak videoda destek iller olarak anılan illerden yardımın Maraş ve çevresine ulaştırılmasında depremden altı gün sonra hâlâ sorun yaşandığı belirtiliyor.

HATAY VALİLİĞİ DE AFAD’LA RAPOR HAZIRLAMIŞ

AFAD’ın, 2021 yılında da Hatay Valiliği ile birlikte hazırladığı rapordaki İl Afet Risk Azaltma Planı’ndan Maraş kaynaklı deprem uyarısı çıkmıştı. Evrensel gazetesinden Sibel Hürtaş’ın haberine göre, Hatay Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 2021 yılında AFAD’la birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı hazırladı, Plan kapsamında iki de çalıştay yapıldı. İlgili raporda “Halk olası bir deprem tehlikesinden habersizdir” denilirken, hazırlanan eylem tablosu bugün yaşananlara göre hayata geçirilmedi. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version