Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de Türkiye’ye yeni yaptırım çağrısı: ‘F-16’lar bu koşulda satılamaz’

ABD'de Türkiye'ye yeni yaptırım çağrısı: 'F-16'lar bu koşulda satılamaz'


– ABD’de, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yaşanan düğüme karşı tepkiler sürüyor. Son olarak, Ankara’nın dış politikasına yönelik eleştirileriyle tanınan Demokrat Senatör Chris Van Hollen, Türkiye’ye F-16 satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği şartına bağlanmasını istedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin de başkanı olan Van Hollen, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri onaylanmadan F-16 satışına onay verildiği bir senaryo yaşanmayacak” dedi. Ankara’nın Rusya’ya karşı yaptırımlara tam olarak uymayı reddetmesine ve Suriye’ye yeni bir harekâttan söz etmesine atıfta bulunan Demokrat Senatör, Türkiye’yi “büyük ölçüde vefasız bir müttefik” diye niteledi.

Al Monitor sitesinin Washington’da düzenlediği bir etkinlikte konuşan Van Hollen, “AB’deki ortaklarımızla daha yakın koordinasyon içinde çalışmalıyız ve eğer Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini engellemeye devam ederse, potansiyel olarak yeni yaptırımları ele almalıyız” çıkışı yaptı.

Van Hollen’ın F-16 açıklaması, Demokrat Başkan Joe Biden yönetiminin 20 milyar dolarlık satışa onay vermek istediği yönünde Kongre’ye bildirimde bulunmaya hazırlandığı bir dönemde geldi. Biden yönetiminin satışa onay verilmesi yönündeki eğiliminin aksine, Kongre’de birçok Demokrat siyasetçinin de aralarında bulunduğu bir dizi isim F-16’lara onay verilmesine karşı.

Biden yönetiminin için Kongre’ye bildirimde bulunmasının ardından, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin satışın engellenmesi konusunda çoğunluk sağlanması halinde, bir ay içinde bir yasa çıkarması gerekiyor. Van Hollen, böyle bir durum yaşanması halinde Biden’ın satışı engelleyen yasayı veto etmeyeceği öngörüsünde de bulundu. Ancak satışa karşı olan vekillerin çoğunluk sağlayıp sağlayamayacağı şu an için net değil.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki hafta yaptığı Washington ziyaretinde ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile görüşmüş ve F-16’ların, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilişkilendirilmemesi çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version