Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, Guantanamo hapishanesinden Pakistanlı iki kardeşi serbest bıraktı

ABD, Guantanamo hapishanesinden Pakistanlı iki kardeşi serbest bıraktı


ABD’nin Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde bulunan askeri hapishanede 20 yıldan uzun süre tuttuğu iki Pakistanlı kardeş, Abdül ve Muhammed Rabbani serbest bırakılarak ülkelerine geri gönderildi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, Abdül Rabbani’nin 13 Mayıs 2021’de Muhammed Rabbani’nin ise 17 Ağustos 2021’de gerekli kurullardaki süreçlerinin tamamlandığı ve iki kardeşin ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığı duyuruldu.

Açıklamada, “18 Ocak 2023’te Savunma Bakanı (Lloyd) Austin, Kongre’ye Abdül ve Muhammed Rabbani’yi Pakistan hükümetine geri gönderme niyetini bildirdi ve Pakistanlı ortaklarla istişare ederek transfer için gerekli şartları tamamladık” dendi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Abdül Rabbani’nin El Kaide örgütüne ait bir güvenli evde faaliyet gösterdiğini, kardeşinin de örgütün liderlerinin seyahatlerini organize edip, para ayarladığını söylemişti.

GUANTANAMO’DA 32 KİŞİ KALDI

ABD’nin 11 Eylül saldırısı sonrasında Küba’da kurduğu Guantanamo askeri hapishanesinde 32 tutuklu kaldı. Pentagon verilerine göre bunlardan 18’i serbest bırakılması için uygun; üçü Periyodik İnceleme Kuruluna girmek için hazır, dokuzu askeri komisyon sürecinde ve kalan iki tutuklu ise askeri komisyonlarda hüküm giymiş ve cezasını tamamlamayı bekliyor.

ABD 2 Şubat 2023’te, 20 yıl önce Pakistan’da tutuklanan ve yıllarca Amerikan istihbaratınca ağır işkencelere maruz kaldığı bilinen Guantanamo tutuklusu Macid Han’ı, Orta Amerika ülkesi Belize’ye göndererek tahliye etmişti. Ondan önce ise hapishanenin en yaşlı esiri Pakistanlı Seyfullah Paracha 2022’nin ekim ayında herhangi bir mahkemeye çıkmadan hapishanede 19 yıl geçirdikten sonra serbest bırakılmış ve ülkesi Pakistan’a dönmüştü.

2003’te Guantanamo’da 680, Demokrat Başkan Joe Biden 2021’de göreve geldiğinde hapishanede 40 tutuklu vardı. Biden tesisi kapatmayı umduğunu söylemişti. Federal hükümetin Guantanamo tutuklularını ABD anakarasındaki hapishanelere nakletmesi kanunen yasak. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version