Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

52 yıllık cinayet, sigara izmaritindeki DNA ile çözüldü

52 yıllık cinayet, sigara izmaritindeki DNA ile çözüldü


ABD’de 1971’de işlenen bir cinayet, 52 sene sonra DNA teknolojisi sayesinde çözüldü. Vermont’taki evinde boğulmuş halde bulunan Rita Curran’ı, üst kat komşusu William DeRoos’un öldürdüğü ortaya çıktı. Katilin kimliği, olay mahallinde bulunan bir sigara izmaritinin üzerindeki DNA ile tespit edildi.

Söz konusu cinayet, Temmuz 1971’de işlenmişti. Curran, ev arkadaşı tarafından odasında boğularak öldürülmüş halde bulunmuştu. Ölüm raporunda, Curran’ın katiliyle mücadele ettiği ve dövüldüğü belirtiliyordu. Ancak soruşturmada katil bulunamamış, cinayet faili meçhul kalmıştı.

Gelinen noktada ise tek bir sigara izmariti, dedektifleri katilin paltosuna, hayattaki kardeşine ve eşine götürdü. DeRoos’un eşi, cinayetin ardından komşu olarak polise yalan ifade verdiklerini kabul etti.

Polis tarafından düzenlenen basın toplantısında, davanın 2014’te yeniden açıldığı belirtildi. Dedektifler bu tarihte, Curran’ın cesedinin yanında bulunan bir sigara izmariti üzerinden DNA analizi yapmaya karar vermişti. Ancak bu tarihte izmaritin üzerindeki DNA, polis veritabanındaki örneklerle eşleşmedi.

SOY ÜZERİNDEN İNCELEDİLER

Bunun üzerine, 2019 yılında dava, cinayet sanki yeni işlenmiş gibi yeniden ele alınmaya başlandı. Söz konusu DNA da bu tarihte, katilin olası aile üyeleriyle eşleşecek şekilde soy üzerinden incelendi. Bu inceleme polisi, DeRoos’un akrabalarına götürdü.

ÜVEY KARDEŞ SAYESİNDE PALTOYA ULAŞILDI

DeRoos’un hayattaki üvey kardeşinden alınan DNA da bu bulguyu destekledi. Dedektifler bu gelişmeler üzerine, artık hayatta olmayan DeRoos’un bir paltosundaki DNA ile izmarit üzerindeki DNA’yı karşılaştırdı. Bu incelemenin de sonucu pozitif çıkınca, DeRoos’un hâlâ hayatta olan eski eşi ile temasa geçildi.

Eski eşi sorgusunda, o gece DeRoos ile kavga ettiklerini ve eski eşinin ‘sakinleşmek’ için bir süreliğine evden çıktığını itiraf etti. Buna göre DeRoos, ertesi sabah cinayet soruşturması başladığında, eşine “sicili nedeniyle polise yalan söylemesi” için baskı yaptı. DeRoos’un 1986 yılında San Francisco’da aşırı dozda uyuşturucudan öldüğü açıklandı. Polis, davanın kapandığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version