Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“100 Binanın Bir Tanesinde Kurtarma Faaliyeti Var”


Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük deprem felaketinin ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bugün Hatay’ı ziyaret etti.

Hatay’da açıklamalar yapan Babacan, “Yıkılan 100 binanın belki bir tanesinde kurtarma faaliyeti var” diyerek kamunun afet yönetme ve yardım kapasitesinin çok zayıf kaldığına dikkat çekti.

Babacan, “Büyük bir yıkım söz konusu. Televizyon ya da telefon ekranlarında gördüğünüz her bir kurtarma faaliyetinin karşısında ekranlarda görmediğiniz en az 100 tane kurtarmama, kurtaramama faaliyeti söz konusu. Yani bir faaliyet yok. Enkazlar var. 10-15 katlı binalar yıkılmış. Aileler binaların etrafında yardım bekliyor ama hareket yok. Yıkılan 100 binanın belki bir tanesinde kurtarma faaliyeti var. Diğerlerinde hiçbir faaliyet yok. İnsanlar çaresiz bir şekilde bekliyor” dedi.

“En büyük sıkıntı ulaşım ve iletişim”

“Büyük bir insanlık dramıyla, büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Adeta bir şehrin neredeyse haritadan silinmesine yakın bir tablo gördük” diyen Babacan, şehrin bir noktasından bir başka noktasına ulaşmanın, binaların cadde ve yollara doğru yıkılmasından dolayı çok zor olduğunu anlattı.

Vatandaşların birbiriyle görüşemediğini kaydeden Babacan “Telefon altyapısı, şebeke önemli ölçüde çökmüş durumda. Acilen mobil baz istasyonlarının sayısını hızla artırıp iletişimin önünü açmak gerekiyor. En önemli sorun ulaşım ve iletişim” diye konuştu.

“Ekrandakinden kat kat ağır tablo”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan kamunun afet yönetme kapasitesinin çok zayıf kaldığından yakındı.

Babacan, “Televizyonlarda, telefon ekranlarında gördüğünüzden kat kat ötesi ağır bir tabloyla şu anda Antakya karşı karşıya” diye konuştu.

“Sosyal medyayı karartmak hata”

Sosyal medya kısıtlamalarına da değinen Babacan, “Sosyal medyayı kapatmak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını dillendirmesini engellemektir. Yardımı engellemektir. Hükümete acil çağrım: Sosyal medyayı açın. İnsanlar özgürce haberleşebilsin” ifadelerini kullandı.

Babacan 10 ilde ilan edilen OHAL’in ise yalnızca kamunun işlerini daha pratik yapması için, bürokratik engelleri aşması için kullanılması gerektiğini, temel hak ve özgürlükleri veya ifade, haberleşme özgürlüğünü kısıtlamak için kullanmaması gerektiğini vurguladı.

Babacan’dan Erdoğan’a: “Öfke kontrolü önemli bir meziyet”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Babacan, “Dün ve bugün kullandığı öfke ve nefret dili bugünlere yakışan bir dil değil. Bugünlerde ülke olarak metanetli olmamız gereken bir dönemde öfke ve nefret dili kullanamazsınız. İnsanları şununla bununla tehdit edemezsiniz” dedi.

Babacan, “Öfke kontrolü böyle dönemde devleti yönetenlerin sahip olması gereken en önemli meziyetlerden bir tanesidir” diye konuştu.

Deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’da yaptığı konuşmada kentte asker, jandarma ve polisin görev başında olmadığı şeklindeki açıklamalara tepki göstermiş, “Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir, ama bu şerefsizlerin ağzına biz onları meze yaptırmayız” diye konuşmuştu.

VOA Türkçe’nin Hatay’da ve depremden etkilenen diğer kentlerde konuştuğu depremzedeler yardım faaliyetlerinin yetersiz kalmasından ve ekiplerin donanımsız olmasından yakınıyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yarın Kahramanmaraş’taki depremlerin merkez üssü Pazarcık ve Elbistan’ı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ise yarın Osmaniye, Kahramanmaraş, Pazarcık, Adıyaman ve Adana’yı; Cuma günü ise İslahiye, Hatay, İskenderun ve Mersin’i ziyaret edeceği açıklandı.

Exit mobile version