Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zararına satışın faturası kabarıyor; süt üretimi kasımda yüzde 6,1 azaldı

Zararına satışın faturası kabarıyor; süt üretimi kasımda yüzde 6,1 azaldı


Süt üretiminde düşüş sürüyor. TÜİK’in verilerine göre ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1; Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.

Üretici birliklerinin açıklamalarına göre bir litre sütün üretim maliyeti 10 lirayı aştı. Dün açıklanan zamla çiğ sütün litresinin alım fiyatı 8,50 TL’den 11 liraya çıkarıldı. Yem maliyeti arttıkça zarar da katlandı. Uzun süredir zararına satış yapan üreticiler süt ineklerini önemli bir kısmını kesime gönderdi.

Maliyetler artıp, üretim de azalınca doğal olarak fiyatlar katlandı. Zincir marketlerde en ucuz sütün litresi 15,5 TL’den satılıyor. Markasına göre sütün litre fiyatı 25 liraya kadar çıkıyor.

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre süt üreritimde gözle görülür bir düşüş var. TÜİK’e göre ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1; Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.

Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi yüzde 5,1, yoğurt üretimi yüzde 3,1 azaldı. Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 16,1, ayran üretimi yüzde 7,2, yoğurt üretimi yüzde 3,4 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 4,8 ve içme sütü üretimi yüzde 2,4 azaldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version