Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yurtdışı dövizini Merkez Bankası’na satan şirkete yüzde 2 prim

Yurtdışı dövizini Merkez Bankası'na satan şirkete yüzde 2 prim


Merkez Bankası, ‘Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ gerekçesiyle şirketlere bir çağrıda daha bulundu. Buna göre firmalar, ülkeye getirdikleri yurtdışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını sattıktan sonra getirilen dövizin kalan 60’ını kur korumalı dönüşüm hesabına çevirmeleri ve yakın zamanda döviz almayacakları taahhüdünde bulunmaları halinde, Türk Lirası’na çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Merkez Bankası’na satışı yapılacak dövizlerin ve TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurtdışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacak.

Düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

GEÇEN HAFTA DA YÜKSEK FAİZ ÖDEME KARARI ALINMIŞTI

Merkez Bankası geçen hafta da, bankaların yabancı para zorunlu karşılık yükümlülüğünün üzerinde dövizi kendisinde park etmesi durumunda bu miktara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı almıştı.

Merkez Bankası 7 Ocak tarihinde de, ‘liralaşma’ gerekçesiyle bankaların menkul kıymet tesis oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. Mevduatta yüzde 60 liralaşma oranının altında kalana ceza, geçene teşvik getirilmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version