Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’da ‘telekulak’ skandalı: Miçotakis hükümeti hakkında verilen gensoru önergesi düştü

Yunanistan'da 'telekulak' skandalı: Miçotakis hükümeti hakkında verilen gensoru önergesi düştü


– Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis’in, aralarında Yunan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın da bulunduğu onlarca asker, bakan, gazeteci, sol muhalif siyasetçi ve iş insanının telefonlarını Yunan İstihbarat Servisi’ne (EYP) dinlettiği iddialarının ardından hükümetin istifası talebiyle verilen gensoru önergesi hakkındaki görüşmeler tamamlandı. 300 sandalyeli Yunanistan parlamentosunda dün akşam başlayan görüşmelerin sonlanmasıyla bugün yapılan oylamada, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) fire vermedi. Toplam 300 sandalyelik mecliste, 299 milletvekili oy kullandı. Gensoru, 143’e karşı 156 oyla reddedildi.

TARTIŞMALAR 2021’DE BAŞLAMIŞTI

Yunanistan’ın üçüncü büyük partisi olan sosyalist PASOK partisi lideri geçen ağustosta telefonunun 2021’de EYP tarafından dinlendiğini öne sürmüştü. Nisan 2022’de Yunan gazeteci Thanasis Kukakis’in cep telefonunda casus yazılım programı “predator” tespit edilmişti. Yunan basınında çıkan haberlerde, içlerinde eski Başbakan Andonis Samaras, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros’un da bulunduğu çok sayıda önemli siyasi, bürokrat, gazeteci ve iş insanının telefonlarının dinlendiği ileri sürülmüştü.

O tarihten beri süren tartışmalar, ana muhalefetteki sol parti SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras çarşamba günü mecliste yaptığı konuşmada başbakanı ve hükümeti dinleme skandalından sorumlu tutarak, meclise gensoru önergesinde bulunmasıyla büyümüştü.

PEGA DA CASUS YAZILIM İDDİALARINI SORUŞTURUYOR

PEGA olarak bilinen bir Avrupa Parlamentosu soruşturma komisyonu, yaklaşık bir yıldır Avrupa hükümetleri tarafından casus yazılım kullanıldığı iddialarını araştırıyor. Çipras, telefon dinlemelerinin hangi yazılım aracılığıyla yapıldığına dair bilgi vermese de yerel basın, ‘Predator’ adlı bir yazılımın kullanıldığını öne sürmüştü. Hükümet kanadı ise söz konusu yazılımın satın alınmadığını iddia ederek, suç teşkil edecek herhangi bir eylemde bulunulmadığını ve herhangi birinin bilerek dinletilmediğini savunmuştu.

ÇİPRAS, MİÇOTAKİS’İ İŞARET ETMİŞTİ

Çipras, kendi yaptığı araştırmalarda telefon dinlenmelerinin Atina Başsavcılığı’nın talimatıyla doğrudan Başbakanlık’a bağlı olan EYP tarafından yapıldığının ortaya çıktığını söylemiş ve “Miçotakis’in talimatı olmadan bu dinlenmeler yapılamazdı” demişti. Parlamentoda 88 sandalyesi bulunan SYRIZA, liderinin açıklamalarının ardından Yunan Parlamentosu’na hükümetin istifası talebiyle gensoru önergesi vermişti.Miçotakis ise meclisteki konuşmasında, kendisinin üzerine düşen siyasi sorumluluğu alarak, sorumlu isimleri görevden aldığını belirtti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version