Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni yıla 87 gazeteci cezaevinde girdi

Yeni yıla 87 gazeteci cezaevinde girdi


Dicle Fırat Gazeteciler Derneğinin (DFG) verilerine göre, 87 gazeteci yeni yılı cezaevinde girdi.

Basına yönelik baskı “sansür yasası” ile derinleşirken, özelikle Özgür Basın’a yönelik gözaltı ve tutuklama 2022 yılında da sürdü. Diyarbakır’da 16 Haziran’da 16 gazeteci tutuklandı ve 6 ayı aşkın süredir haklarındaki iddianame hazırlanmış değil.

28 Ekim’de ise Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 gazeteciden 9’u tutuklandı.

DFG Yöneticisi Hakkı Boltan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Roza Metina, 2022 yılı boyunca gündemden düşmeyen gazetecilere yönelik baskıları Mezopotamya Ajansına (MA) değerlendirdi.

‘GAZETECİLERE GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR’

Hakkı Boltan, “Gazeteciler her gün baskı ve şiddetle karşılaşıyor. İktidar, demokrasi ve insan hakları temelinde haber yapan özgür basını istemiyor ve saldırıyor. Gazetecilerin evleri basılıyor, haklarında bir şey olmamasına rağmen tutuklanıyorlar. Bu yöntemle iktidarın suçlarını teşhir eden gazetecilere gözdağı verilmek isteniyor” diye belirtti.

Serbest Görüş:

Ana akım medyanın Kürt gazetecilere yönelik baskı ve şiddet konusunda ısrarla sessiz kaldığını dile getiren Boltan, Kürt gazeteciler için yurt içi ve dünyada basından gelen desteği de işarete ederek, “Birçok uluslararası kurum ve kuruluş da DFG’yi ziyaret ederek burada açıklamalarda bulundu. Ayrıca birçok ülkedeki gazeteci kurumu yaptıkları açıklamalarla, gazetecilerin tutuklanmasına karşı tutumunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Tutuklu gazetecilere verilen en büyük desteğin gerçekleri ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Boltan, dayanışmanın önemine vurgu yaparak, “Dayanışma için dışarıdaki gazeteciler cezaevindeki gazeteciler gibi haber yapmalı. Bu dayanışma hem haber alma hakkı hem de haber veren gazetecilere destektir” dedi.

27 KADIN GAZETECİ CEZAEVİNDE

Toplumu kontrol etmek isteyen AKP- MHP iktidarının basına yönelik baskı politikalarını artırdığını belirten Roza Metina da yaklaşan seçimlere işaret etti. Metina, “Kürt halkı ve kadınların iradesine yönelik bir saldırı söz konusu. Kadın gazeteciler sahada cinsiyetçi saldırılara ve şiddete maruz kalıyor. MKGP verilerine göre, 27 kadın gazeteci cezaevinde. 2022’nin ilk 7 ayında kadın gazetecilere yönelik 161 hak ihlali yaşandı. Mevcut iktidar, bu saldırılarla tüm medyayı gölgesi altına almak istiyor” ifadelerini kullandı.

Metina, gazetecilerin baskı politikalarına karşı verdiği mücadeleye de dikkat çekti. 6 aydır tutuklu bulunan ve iddianameleri hazırlanmayan 16 gazetecilerin durumuna vurgu yapan Metina, “Gazetecilerin tutuklanmasına karşı ‘Bir haber de senden’ kampanyası başlattık ve çok sayıda kişi bu kampanyaya destek verdi. Ayrıca MKGP, gazetecilere destek programları ile dijital ortamda kampanya yürütüyor. Toplum gazetecilere sahip çıkmalıdır. Gazeteci toplumun haber yapma hakkını korur, bu yüzden gazetecilik yargılanamaz. Baskılara karşı hakikati halka ulaştırmaya devam ediyoruz. 2023 yılında basının özgürlüğünü inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version