Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni dalga korkusu: İngiltere, Çin’den gelen yolculardan Covid testi isteyecek

Yeni dalga korkusu: İngiltere, Çin’den gelen yolculardan Covid testi isteyecek


MEHMET ÖZDEMİR | LONDRA, TR724

Çin’in ‘sıfır Covid’ politikasını gevşetme kararının ardından vaka sayılarının artması bazı ülkeleri alarma geçirdi. Aralarında İngiltere’nin de bulunduğu pek çok ülke Çin’den gelecek yolculardan negatif Covid-19 testi isteyeceğini duyurdu. İngiltere Sağlık Bakanlığı, negatif test zorunluluğunun 5 Ocak’tan itibaren başlayacağını bildirdi.

Covid kısıtlamalarını önemli ölçüde kaldıran Pekin yönetimi, 8 Ocak’ta sınırlarını tamamen açacağını açıklamıştı. Yeni bir Covid dalgası endişesine yol açan bu gelişmenin ardından ABD, Fransa, Güney Kore, Hindistan gibi ülkeler Çin’den doğrudan uçuşla gelen yolculardan negatif test isteyeceğini açıkladı.

Negatif test mecburiyeti getiren ülkelere dün İngiltere de eklendi. Basına yansıyan haberlere göre, İngiliz hükümetinin bu kararı almasında Pekin’in virüsle ilgili verileri sakladığıyönündeki inancı etkili oldu. Karar, Başbakan Rishi Sunak’ınönceki gün bakanlarla yaptığı toplantının arkasından geldi. İngiltere, Şubat 2022’de ülkeye girişte uygulanan tüm Covidprosedürlerini kaldırmıştı.

Daily Mail: Günde 18 milyon Çinli enfekte oluyor, 100 bini ölüyor

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, 8 Ocak itibarıyla Çin’den gelen yolcuların yüzde 20’sinin negatif sonuç kanıtı sunsalar bile yeni teste tabi tutulacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Steve Barclay, söz konusu kararla ilgili konuşurken hükümetin ‘dengeli ve ihtiyati bir yaklaşım’ benimsediğini ifade etti ve en son Covid verileri değerlendirildiği için önlemlerin ‘geçici’olduğunu vurguladı. Ülkede yapılacak ekstra testlerle bilim insanlarının Çin’de dolaşan potansiyel yeni varyantlar hakkında fikirler edineceğini söyledi.

Çin’deki günlük vaka ve ölümlerin gerçek sayısı bildirim zorunluluğu kalktığı için bilinmiyor. Çin dışişleri bakanlığı hafta başında, ‘salgın durumunun’ genel olarak ‘öngörülebilir ve kontrol altında’ olduğunu savundu. Çin hükümeti günde yaklaşık 5 bin vaka bildiriyor, uzmanlar ise bu sayıların eksik sayıldığını ve günlük vaka sayısının bir milyona yakın olabileceğini ileri sürüyor. Daily Mail gazetesi bu konuda dikkat çekici şu iddiayı yazdı: “Uzmanlar, sadece bu ay en az 18 milyon Çinlinin enfekte olduğuna ve 100 bin kişinin öldüğüne inanıyor. Buna karşın test sitelerini kapatan sağlık yetkilileri sadece birkaç bin vaka bildirdi.”

Yeni tedbirleri gereksiz gören bilim damları var

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), vaka bildirim mecburiyetini kaldıran Çin’i ölümler, hastaneye yatışlar ve aşılar dahil olmak üzere Covid hakkında ‘gerçek zamanlıbilgiler’ paylaşmaya çağırdı. BM organı, veri paylaşımı konusunda destek sunabileceğini belirtirken bazı ülkelerin yeni kısıtlamalar getirmesinin ‘anlaşılabilir’ olduğunu ifade etti.

Alınan yeni tedbirleri gereksiz görüp karşı çıkanlar da var. Medyaya yansıyan iddialara göre, İngiltere hükümetinin üst düzey bilimsel danışmanları arasında yeni bir Covidvaryantıyla ilgili korkuları küçümseyen veya sınır kısıtlamalarını gereksiz görenler bulunuyor. Örneğin Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi Başkanı Sir Andrew Pollard, ‘bir virüsü yasaklamaya çalışmanın’ işe yaramadığını zaten gösterdiğini söyledi. BBC Radyo-4’e konuşan Pollard, Çin’de yeni bir Covid varyantı ortaya çıksa bile, İngiltere’deki etkisinin, popülasyonda mevcut olan yüksek bağışıklık seviyeleri sebebiyle sınırlı kalacağını söyledi

Yeni kısıtlamalara sorgulayan bazı bilim insanları da yolcuları ülkeye vardıklarında teste tabi tutmanın daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu görüşü benimseyen Japonya, İtalya ve İspanya varış sonrası testleri uygulamaya koydu. Almanya, Avustralyave Portekiz ise henüz ek kontroller açıklamayacaklarını duyurdu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version