Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Yalçınkaya’ davasında, rejim avukatından ‘ByLock verilerini hukuksuz sakladık’ itirafı

‘Yalçınkaya’ davasında, rejim avukatından ‘ByLock verilerini hukuksuz sakladık’ itirafı


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, 18 ocak 2023’te ‘Yalçınkaya V. Türkiye’ dosyasını görüştü. Kararın yaklaşık 6 ay sonra açıklanması bekleniyor. Duruşmada, başvurucu Yüksel Yalçınkaya’nın avukatları ByLock verilerinin neden hukuksuz olduğunu, söz konusu verilerin gerekçe yapılarak neden insanların mahkum edilemeyeceğini tane tane anlattı.

Hükümet avukatının açıklamasına göre mahkemelerin uymak zorunda olmadığı yönetmelik çıkarmışlar! İnsan hakları hukukçusu Dr. Gökhan Güneş, konuyla ilgili paylaşımında, “Madem Yönetmelikler sadece BTK’yı bağlar, o zaman 1 yıldan önceki verileri BTK nasıl mahkemelere göndermiş ve hukuka aykırı hale gelen bu verileri mahkemeler nasıl delil olarak kullanmıştır? Mahkemelerin hukuka aykırı bir talebini BTK’nın yine hukuka aykırı şekilde yerine getirmesi bu hukuksuzluğu ortadan kaldırır mı?” ifadelerini kullandı.

18 Ocak’taki duruşmada AKP hükümeti tarafı ile Yalçınkaya’nın avukatları Heymans ve Vande Lanotte savunmalarını verdi. Duruşmada hükumet avukatı, internet trafik verilerinin en fazla 1 yıl saklanabileceğini ancak bu düzenlemenin mahkemeleri değil, BTK’yı bağladığını öne sürdü. Ancak mahkemelerin istemesi halinde 1 yıldan uzun süreli kayıtların da getirtilebileceğini söyledi.

Başvurucunun avukatı Johan Heymans ise ByLock verilerinin hukuk dışı yollarla elde edildiğini, muhafazasının da yasal olmadığını, veriler üzerinde oynandığının da bilirkişi raporuyla sabit olduğunu anlattı. Dolayısıyla söz konusu veriler gerekçe yapılarak mahkumiyet kararı verilemeyeceğini, bunun hem Türk Ceza Kanunu, hem Türkiye Anayasası hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ilgili maddelerine açıkça aykırı olduğunu söyledi.

4. Başvurucunun avukatı ise bu beyana videodaki gibi cevap vermiş ve hükümet avukatının itirafını, trafik verilerinin neden hukuka aykırı hale geldiğini ve niçin yargılama da kullanamayacağını enfes şekilde açıklamıştır.@JohanvdLanotte 👇 pic.twitter.com/J4WsEEGWpS

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) January 23, 2023

Johan Heymans’ın konuyla ilgili mahkemedeki konuşmasından ilgili bölümler şöyle:

AZAMİ SAKLAMA SÜRESİ İHLAL EDİLDİ

TÜRK HUKUKUNA GÖRE BİLE AYKIRI!

VERİLERİN TAMAMI ÜZERİNDE GÜVENİLMEZLİK GÖLGESİ VARDIR

Mahkemelerin uymak zorunda olmadığı yönetmelik çıkarmışlar!

İnsan hakları hukukçusu Dr. Gökhan Güneş de konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Başvurucunun avukatlarının ilgili beyanlarını paylaşan Güneş, şunları yazdı:

VERİLERİ HUKUKA AYKIRI SAKLADIK!

Hükümet avukatı, internet trafik verilerinin en fazla 1 yıl saklanabileceğini ancak bu düzenlemenin mahkemeleri değil, BTK’yı bağladığını ve mahkemelerin istemesi halinde 1 yıldan uzun süreli kayıtların da getirtilebileceğini söylemiştir. pic.twitter.com/tPkeyofxuM

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) January 23, 2023

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version