Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna’da yolsuzluk skandalı büyüyor: Üst düzey yetkililerden art arda istifalar

Ukrayna'da yolsuzluk skandalı büyüyor: Üst düzey yetkililerden art arda istifalar


– Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin dün askeri ve sivil üst düzey yetkililer hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarının üzerine gidileceğini söylemesinin ardından beş bakan yardımcısı, Dnipro, Zaporijya, Kiev, Sumi ve Herson bölge valileri, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko ve Ukrayna Başsavcı vekili Oleksiy Symonenko görevini bıraktı. Şu ana kadar görevden alınan veya istifa eden isimler şöyle:

Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Vasiliy Lozinskiy

Devlet Başkanlığı Ofisi başkan yardımcısı Kirilo Timoşenko

Savunma Bakan Yardımcısı Vyaçeslav Şapovalov

Ukrayna Başsavcı vekili Oleksiy Symonenko

Altyapı Bakan Yardımcısı İvan Lukerya

Topluluklar ve Bölgeler Kalkınma Bakan Yardımcısı Vyaçeslav Negoda

Dnipro, Zaporijya, Kiev, Sumi ve Herson bölge valileri

KIRILO TIMOŞENKO İSTİFA MEKTUBUNA KALP ÇİZEREK GÖREVİ BIRAKTI

Dün Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Vasiliy Lozinskiy’nin yolsuzluk iddiasıyla görevine son verilip gözaltına alındığı belirtilirken, bugün Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, Savunma Bakan Yardımcısı Vyaçeslav Şapovalov ve Ukrayna Başsavcı vekili Oleksiy Symonenko da benzer iddialar nedeniyle istifa etti. Öte yandan hükümetten yapılan açıklamada, beş bölge valisinin de görevine son verildiği duyuruldu.

Devlet Başkanlığı Ofisi başkan yardımcısı Kirilo Timoşenko istifasını sosyal medyadan böyle duyurdu.

ALTYAPI BAKANI YARDIMCISI 400 BİN DOLAR RÜŞVET ALMIŞ

Altyapı Bakanı Yardımcısı Vasiliy Lozinskiy’nin dün, savaşın pençesindeki ülkeye jeneratör ithalatı için açılan ihalede 400 bin dolar (yaklaşık 8 milyon Türk Lirası) rüşvet aldığı iddiasıyla görevinden azledilip gözaltına alınmasının ardından yolsuzluğa bulaşan üst düzey yetkililer Ukrayna Devlet Başkanı’nın hedefindeydi.

ZELENSKİY: ESKİ YAŞAM TARZINA GERİ DÖNÜŞ YOK

Volodimir Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında, “Şunun net olmasını istiyorum; geçmişte olduğu gibi, devlet kurumlarına yakın çeşitli insanların ya da tüm hayatlarını bir sandalyenin peşinde geçirenlerin yaşam tarzına geri dönüş olmayacak” demişti.

Bugün istifa eden Savunma Bakan Yardımcısı ise yerel basında cuma günü çıkan haberlerde ordu için fahiş fiyatla gıda almakla suçlanmış ve iddiaları reddetmişti. Şapovalov, bugün istifasının ardından yaptığı açıklamada, “Bakanlığın adını temize çıkarmak için istifa kararı aldığını” söyledi.

SAVUNMA BAKANI ‘TEKNİK BİR HATA’ DEMİŞTİ

Ukrayna Parlamentosu’nun yolsuzlukla mücadele için kurduğu komitenin, “yolsuzlukla mücadele için sert tedbirler alınacağını” duyurmasının ardından Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov komitenin hazırladığı raporların ‘teknik bir hataya’ işaret ettiğini öne sürmüştü. Özellikle Rus oligarklarının etkisi altında olduğu dönemde yolsuzluğun gündelik bir hâl aldığı Ukrayna, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2021’de yayınladığı yolsuzluk algılama sıralamasında 180 ülke arasında 122’inci sırada bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version