Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna ilk kez doğruladı: Soledar kasabasından çekildik

Rusya Savunma Bakanlığı: Soledar kasabasını ele geçirdik


Ukrayna Devlet Televizyonu Suspilne’ye konuşan Ukrayna Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Cherevatyi, Ukrayna güçlerinin doğudaki Donetsk bölgesinde yer alan Soledar kasabasından çekildiğini açıkladı. Açıklama Rusya’nın Avrupa’nın en büyük tuz madenlerinin bulunduğu Soledar kasabasını ele geçirdiğine yönelik Ukrayna tarafından gelen ilk doğrulama oldu.

Cherevatyi açıklamasında “Kuvvetlerimiz düşmanın sistemli bir şekilde Donetsk yönünde ilerlemesine izin vermemek olan ana görevlerini yerine getirdi” ifadelerini kullandı. Rusya 13 Ocak’ta Rus güçlerinin kasabayı ele geçirdiğini duyurmuş ancak Ukraynalı resmi makamlardan konuyla ilgili doğrulama gelmemişti. Rus paralı asker şirketi Wagner Grubunun patronu Yevgeniy Prigojin ise Rusya Savunma Bakanlığı’ndan iki gün önce kasabayı kuvvetlerinin ele geçirdiğini açıklamıştı.

PUŞİLİN: WAGNER BİRİMLERİ BAHMUT’TA İLERLEME KAYDETTİ

Diğer yandan Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan ettikten sonra Rusya’ya bağlanan Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) eski lideri ve şimdiki valisi Denis Puşilin, Wagner bünyesindeki paralı askerlerin bir diğer sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk’in Bahmut kentinde ilerleme kaydettiğini ileri sürdü.

TASS haber ajansına konuşan Puşilin “”Birlikler, özellikle de Wagner, Bahmut’ta ilerliyor. Yakın zamana kadar düşmanın elinde olan mahallelerde çatışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı. RIA haber ajansı da Puşilin’in Soledar’ın alınmasının Ukrayna’nın ikmal yollarını kapatmayı ve Ukrayna kuvvetlerinin “misilleme eylemi” başlattığı bazı bölgeleri kontrol etmeyi mümkün kıldığını söylediğini aktardı.

Bahmut çevresindeki bölge, 11 aylık savaşın en vahşi çatışmalarından bazılarına tanık oldu. Batılı askeri analistler, savaş öncesi nüfusu yaklaşık 70 bin kasabanın bu nedenle hem Rusya hem de Ukrayna için yüksek sembolik öneme sahip olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version