Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uganda’da dört aydır süren Ebola salgını sonlandı

Uganda'da dört aydır süren Ebola salgını sonlandı


Ugandalı yetkililer ülkede yaklaşık dört aydır süren Ebola salgınının sona erdiğini açıkladı.

Uganda Sağlık Bakanı Jane Ruth Aceng, salgının sona ermesi dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ortaklaşa yapılan törende konuştu. Bakan Aceng ” Ebola’nın Uganda’daki yayılışını başarıyla kontrol altına aldık” dedi.

Son vakanın görülmesinden 42 gün sonra (virüsün iki tam kuluçka dönemi) hiçbir vakayla karşılaşılmamasından ötürü 11 Ocak, salgının sona erdiği gün kabul edildi.

23 YILDA SEKİZ EBOLA SALGINI YAŞANDI

Ülkede ilk kez 2000 yılında görülen Ebola salgınında virüsün bulaştığı 425 kişinin yarısından fazlası ölmüştü. Uganda’da geçen yılın eylül ayında başlayan sekizinci Ebola salgınında ise 143 kişi virüsü kaptı, bunlardan 55’i yaşamını yitirdi. Ölenlerin altısı sağlık çalışanıydı. Salgının ilk haftalarında vakalar, başkent Kampala’nın 150 km batısındaki Mubende’nin merkez üssünün ötesine, başkent Kampala da dahil olmak üzere diğer bazı bölgelere yayılmıştı. Salgının daha fazla yayılmasının önlenmesinde hükümetin ilan ettiği kapanma ve sokağa çıkma yasağı önemleri etkili oldu.

Komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki son birkaç salgının arkasında yer alan virüsün daha yaygın türü olan Ebola Zaire’nin aksine, Uganda’daki son salgının ardındaki virüsün Ebola Sudan varyantının henüz kanıtlanmış bir aşısı yok.

2013-2016 ARASINDA BATI AFRİKA’DA 11 BİNDEN FAZLA İNSANI ÖLDÜRDÜ

Enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılan ve yaklaşık yüzde 50’lik bir ölüm oranına sahip olan Ebola virüsü bir tür kanamalı ateşe yol açıyor. Ebola ilk kez 1976’da Sudan’ın Nzara ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı salgınlarla ortaya çıkmıştı. Virüs 2013’te Batı Afrika’da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 2013-2016’de görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış, hastaların 11 bin 300’den fazla hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version