Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de ‘ev genci’ sayısı 3.2 milyonu geçti

Türkiye'de 'ev genci' sayısı 3.2 milyonu geçti


İşsizlik ödeneği başvuru istatistiklerinde, işsiz genç sayısındaki artış dikkat çekiyor. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Akdoğan’ın resmi rakamlardan derlediği verilere göre, 2022’nin ilk 11 ayında 15-24 yaş grubundaki 220 bin 416 genç, işsizlik maaşı için başvurdu. Başvuranların 170 bin 708’inin ise yüzüne kapılar kapandı. “Bu iktidar ‘ev genci’ diye bir kavram yarattı” diyen Akdoğan, “Genç nüfusumuz elimizdeki en büyük cevher ama biz onları işleyip, iş verip, geliştirip mücevhere dönüştüremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Akdoğan, İŞKUR verileri üzerinden yaptığı çalışmayla Türkiye’deki gençlerin içinde bulunduğu durumu ortaya koydu. BirGün’ün Akdoğan’ın rapor haline getirdiği verilerden aktardığına göre, Ocak-Kasım 2022 döneminde toplam 220 bin 416 genç, işsizlik maaşı için İŞKUR’un kapısını çaldı. İŞKUR işsizlik ödeneğine başvuran gençlerin yüzde 78’i başvurusuna olumlu sonuç alamadı. Böylece işsizlik maaşı alabilen gençlerin sayısı 49 bin 708’de kaldı.

‘EN GÜZEL YAŞLARINDA İŞKUR KAPILARINDALAR’

Akdoğan, 2022 yılının 11 ayında işsizlik ödeneği için toplam 1 milyon 538 bin 607 yurttaşın başvurduğunu belirtti. İşsizlik ödeneğine başvuranların 13 bin 52’sinin 15-19 yaş, 207 bin 364’ünün ise 20-24 yaş grubunda olduğunu ifade eden Akdoğan, “Yalnızca bu veriler bile gençlerin ne halde olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerimiz en güzel yaşlarında teknokentlerde, kütüphanelerde veya bir meslekte ustalaşmak için alın teri akıtacağı tezgahın başında olması gerekirken İŞKUR kapılarında kuyruk oluyor. Ya iş arıyorlar ya da işsizlik ödeneği” diye konuştu.

‘EV GENCİ’

TÜİK’in son yayımladığı verilere göre, ne eğitimde ne de istihdamda olan genç sayısının 3 milyon 249 bine ulaştığını anımsatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu iktidar ‘ev genci’ diye bir kavram yarattı. Ülkemizde işsizlik artık kronik bir sorun ve giderek genç tabana doğru yayılmaya devam ediyor. Belki de en güzel yaşlarını yaşayan gençler, İŞKUR kapılarında perişan oluyor. Aile bütçesine destek olması zorunluluk olan genç arkadaşlarımız, asgari ücretin bile bazen yarısından çok daha az bedelle, merdiven altında, güvencesiz çalışıyor. Ne yazık ki hiç iş bulamayan genç arkadaşlarımız da bu kötü koşullarda çalışan akranlarına imreniyor. Bu duygu durumu, bu ruh hali ülkemizin gençlerine reva mı?” (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version