Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye ve Pakistan’da seçimler: Bu yıl dünyada neler olacak?


İngiltere Kralı 3’üncü Charles’dan Türkiye’de genel seçimlere ve ilk Afrika süper ligine bu yıl dünyanın öne çıkan olayları

Hırvatistan Euro’ya geçti ve Schengen’e girdi

1 Temmuz 2013’te Avrupa Birliği’ne katılan Hırvatistan yaklaşık 10 yıllık uyum sürecinin ardından 1 Ocak’ta ortak para birimini kullanan 20’nci Schengen bölgesine katılan 27’nci ülke oldu. 

Bu adım ülkenin Euro Bölgesi ve Schengen ülkelerine entegrasyonunu hızlandıracak. Fakat bazı Hırvatlar Yugoslavya’nın dağılmasının ardından 1991 yılında yürürlüğe sokulan para birimleri Kuna’yı terkedecek olmalarından üzgün. Ayrıca fiyatların yeni para birimine geçirilirken yukarı yuvarlanması dolayısıyla yükselmesinden endişeliler.

Kral 3’ncü Charles’ın taç giyme töreni

1953 yılından beri İngiltere tahtında oturan Kraliçe 2’nci Elizabeth’i geçtiğimiz aylarda hayatını kaybetmesi ile tahta geçen Prens Charles 21’inci yüzyılın ilk İngiltere kralı oldu.

Tahta kraliçenin ölümünün ardından hemen geçen Kral 3’üncü Charles’ın resmi taç giyme töreni ise 6 Mayıs’ta yapılacak. 

Saray kaynakları Altın Küre Opeasyonu kod adıyla anılan törenin devam eden ekonomik kriz nedeniyle sade tutulacağını aktarıyor. Kraliçe Elizabeth’in 3 saat süren taç giyme töreni yerine bu sefer 1 saat sürecek ve davetli listesi de 8 binden 2 bine azaltılacak.

Türkiye’de genel seçimler

Türkiye ekonomik sıkıntıların arttığı bir dönemde genel seçime gidiyor. Normal takvimine göre 18 Haziran’da yapılacak seçimler belki de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en zorlu sınavı olacak. Kamuoyu anketleri AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oylarının gerileme trendinde olduğuna işaret ediyor.

Erdoğan’ın en güçlü rakibi konumundaki Millet İttifakı ise henüz bir aday belirlemiş değil. 

FIFA Kadınlar Dünya Kupası Avustralya ve Yeni Zelanda’da

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası 20 Temmuz ve 20 Ağustos tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ev sahipliğinde yapılacak. Tüm dünyadan 32 takımın katılacağı turnuva şu ana kadarki en büyük dünya kupası olacak.

Turnuvanın ilk maçı Yeni Zelanda ve Norveç arasında Auckland’de oynanırken final maçı Avustralya’nın Sidney şehrinde oynanacak.

Kupayı dört kez kaldıran Amerika Birleşik Devletleri bir kere daha favori olarak çıkarken en güçlü rakipleri Hollanda, Almanya, İngiltere, İsveç ve Fransa olacak.

Afrika Süper Ligi

2019 yılında FIFA Başkanı Gianni Infantino tarafından duyurulan ve 2022 yılında Afrika Futbol Federasyonu tarafından resmi açılışı yapılan Afrika Süper Ligi’nin ilk maçları ağustos ayında başlayacak. 

İlk etapta 16 ülkeden 24 kulübün yer alacağı bildirilen ligde şu anda 8 takımın yer alacağı raporları geliyor. Afrika Süper Ligi halihazırda 10 Şubat ve 9 Haziran tarihleri arasında yapılan Afrika Şampiyonlar Ligi ile paralel olarak organize edilecek.

NASA’nın OSIRIS-REx aracı dünyaya dönecek

NASA’nın bir asteroidden örnek toplaması için uzaya gönderdiği ilk araç olan OSIRIS-REx 24 Eylül’de dünyaya önecek. 

8 Eylül 2016’da fırlatılan uzay aracı 3 Aralık 2018’de Bennu asteroidine ulaşarak taş ve toprak örnekleri topladıktan sonra 20 Ekim 2020’de dönüş yolculuğuna başladı.

Görevin, evrenin oluşumunu anlamaya yönelik çalışmalara katkı sağlaması bekleniyor.

Pakistan’da genel seçimler

Eski Başbakan Imran Khan’ın nisan ayında güvenoylamasını kaybederek görevden alınmasıyla ülkede patlak veren siyasi bunalım devam ediyor. Ağustos ayında meydana gelen şiddetli sellerle ülkenin 3’te birinin sular altına kalması da 30 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp yaşanmasına yol açtı. 

Bu şartlar altında ülke sonbahar aylarında tekrar genel seçime gidecek. Ülke çapında düzenlediği mitinglerle popülaritesi daha da artan Khan ise hükümetten seçimleri daha erkene almasını istiyor.

COP28 Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak

Mısır’da yapılan COP27’den sonra Orta Doğu’da yapılacak ikinci Birleşmiş Milletler iklim konferansına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapacak. 

Birleşik Arap Emirlikleri Orta Doğu’da Paris Anlaşmasını parlamentodan geçiren ilk ülke olurken 2050 yılına kadar da net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma sözü verdi. Fakat ülkenin gelirlerinin yüzde 30’unun petrol ve doğal gazdan elde edilmesi eleştirilerin başında yer alıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version