Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye Ermeni Patrikhanesi bir kişiyi aforoz etti

Türkiye Ermeni Patrikhanesi bir kişiyi aforoz etti


Artı Gerçek – Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, kuyuncu Levon Gagaçyan’ın Patrik Sahak Maşalyan ve din insanları hakkında ortaya attığı iddialar üzerine kendisine tanınan bir haftalık sürede ‘tövbe’ etmemesi nedeniyle aforoz edildiğini duyurdu.

PATRİKHANE SÜRE TANIMIŞTI

Patrikhane’den konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

“Patrik Hazretleri Kadasetli Sahak II’nin önerisi ve başkanlığında 12 Aralık 2022 tarihinde toplanan Ruhani Meclis oturumunda alınan karar uyarınca, Levon Gagaçyan isimli şahsın, sosyal medya varlıkları üzerinden düzenli olarak dile getirdiği asılsız iddialara bir son vermesi, Patrik Hazretleri başta olmak üzere kilisemiz saygın din adamlarına karşı takındığı tavırdan vazgeçip tövbe etmesi için bir haftalık bir süre tanınmıştı. Yeni bir yıla başlamanın verdiği tazelenme hissi ve Noel sezonunun bereketi, Rab İsa Mesih’in doğumundaki mükemmel derin gizemin yüreğinde yer bularak, doğru yolu seçeceğine dair ümitlerimizi sürdürdüğümüz için verilen sürenin bitmesine rağmen kendisine ek süre tanındı.

Fakat geçen zaman zarfında, tövbe edip esenlik içinde bir tavır sergilemek şöyle dursun, doğru yoldan tamamen saptığı tespit edilmiştir. Hakkında verilen kararın 14.01.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği, Ermeni Resuli Kilisesi ile ilişiğinin kesildiği kamuoyuna duyurulur.”

GAGAÇYAN: ELEŞTİRİM KİLİSEYE DEĞİL, ŞAHISLARA

Ermeni toplumu üyeleri Patrikhane’nin facebook paylaşımının altına yorumlar yaptı. Yorum yapanlardan biri de aforoz edilen Levon Gagaçyan oldu. Gagaçyan, yorumunda “Entrikayla koltuğa oturduğunuz, büyük yasımızı çiğnediğiniz halde devlet onayladığı için hepimizin Patriğisiniz ama geleneklerimizi hiçe sayan, ritüellerimizi bozan, hiyerarşik disiplini yıkılan din adamları cuntasını kabul etmedim. Benim tenkitlerimi saldırı zannediyorsunuz ama bunların hepsi özeleştiridir. Kiliseye değil, şahıslara yöneliktir. Yaklaşık 150-200 senedir kilisemiz kimseyi aforoz etmedi. Konuştuğum onlarca kişi bile bu aforoz konusunda Patriğin sorumsuzca hareket ettiğini söylediler” diye yazdı.

‘DAVACI OLACAĞIM’

Gagaçyan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada da şunları söyledi: “90’lı yılların sonundan beri kilise ile olan temaslarımı sürdürüyorum. İçimizde bazı misyonerler var, yanlış uygulamalar yapıyorlar ve bizi yanlış tanıtıyorlar. Ben onların karşısındayım. Sosyal medyadan da eleştiriyorum. Bir süre önce Patrik beni çağırdı ve aramızdaki sorunları konuştuk. Yazılarımı silmem ve sorunları direkt kendisine iletmem karşılığında anlaştık. Hatta konuşmadan sonra beraber Yemek yedik. Aforoz kararını okuduğumda çok şaşırdım. Türkiye’deki Patrikliğin bunu yapmaya hakkı yok. Benim derdim kiliseyle değil şahıslarla. Bana gönderdikleri belgenin altında imzası bulunanlardan davacı olacağım.”

GERİLİMİN SEBEBİ NE?

Agos, olayların perde arkasına dair ise şöyle yazdı: 2019’daki Patrik seçiminden bu yana, seçimde yarışan Episkopos Maşalyan ve o zamanın Patrik Vekili Ateşyan’ın taraftarları arasında bir tartışma ve gerilim ortamı varlığını sürdürüyor. Seçimi Maşalyan’ın kazanmasının ardından Patrik hakkında “Protestanlık” propagandası yaptığı yönünde suçlamalar ortaya atılmış, Patrik Maşalyan bu suçlamalara sert yanıt vermişti. Pek çok gözlemci bu son olayın da bu gerilimin bir devamı olduğunu öne sürüyor. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version