Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK’in verilerine sendikalardan tepki


HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin kamu emekçilerini mağdur ettiğini vurgulayan sendikalar, “Ne TÜİK’in enflasyonu, ne de Memur Sen’in satış sözleşmesine teslim olmayacağız” mesajı verdi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonun aralık ayında yüzde 1,18, yıllık enflasyonun da yüzde 64,27 açıkladı. Memur ve emeklilerin maaş zammını belirleyecek son 6 aylık enflasyon ise yüzde 15,39 oldu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine sendikalardan tepki geldi. 

 

İZMİR 

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranına tepki göstermek amacıyla TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Ne Memur-Sen’in satış sözleşmesi ne TÜİK’in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Satış sözleşmesi değil gerçekten görevli TİS düzeni”, “TÜİK’in enflasyonu değil sokak enflasyonu gerçek”, “Ev sahibi lirayı yüzde 250 artırdı” ve “Güvenilir bir TÜİK istiyoruz” dövizleri taşındı. Açıklamada, “Sadaka değil insanca bir ücret istiyoruz”, “TÜİK yalan yoksulluk gerçek” ve “Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz” sloganları atıldı. 

 

Açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, insanca bir yaşam, güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş için mücadele ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tüm kamu kurumlarının Cumhurbaşkanı’nın talimatları ile çalışır duruma geldiğini vurgulayan Güven, “20 yıllık AKP iktidarında yasaklanmayan bir tane bile grevin olmadığı bu dönemde; yıllardır dillerinden düşürmedikleri ‘hedef 2023’ söylemi ile ülke ekonomisi batağa sürüklenirken, yandaş sendika Memur Sen’le birlikte imzalanan satış sözleşmeleriyle Kamu Emekçilerini açlığa mahkum ettiler. Kamuda sözleşmeli çalışmayı yaygınlaştıran siyasi iktidarın emekçilerin kadrolu istihdam hakkını seçimden seçime hatırlaması ve seçim vaadi olarak kullanması da ikiyüzlülüğün ta kendisidir” ifadelerini kullandı. 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8 zam oranının altına imza atan Memur Sen ve yine gerçeği yansıtmayan talimatla açıklanan enflasyon oranlarının emekçileri mağdur ettiğini kaydeden Güven, “TÜİK Özerk bir Kurum olmalıdır, sözleşmeli personel insanca yaşanabilecek bir ücretle kadrolu olması ve görevde yükselme -unvan değişikliği haklarının verilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

 

ANTALYA 

 

KESK Antalya Şubeler Platformu da, TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon verilerine göre; memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 16,50, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının ise yüzde 15,40 olmasına tepki göstererek, “İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz” dedi.

 

Antalya Tüm Emekli Sen, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Sendika yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon verilerine göre; memur ve memur emeklilerinin zam oranının yüzde 16,50, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının ise yüzde 15,40 olmasına tepki gösterildi. Açıklamada konuşan Antalya Tüm Emekli Sen Başkanı Bilge Toros, “Emekliler olarak, insanca yaşamak istiyoruz. Biz emekliler, hakkımızı istiyoruz. Bilimsel verilere göre hesaplanan, yoksulluk sınırının üzerinde maaş istiyoruz. Haklarımızı alıncaya, insanca yaşam talebimiz karşılık buluncaya kadar, eşit, özgür, demokratik bir ülke ve barış içinde yaşayacağımız bir Türkiye için mücadelemiz sürecek” dedi.

 

Açıklama sonrası emekliler, çadır kurup, hayat pahalılığına karşı çorba dağıtıp verilen zam oranını protesto etti.

 

MERSİN 

 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi ise, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. Açıklamada KESK üyeleri adına BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan konuştu. 

 

İSTANBUL  

 

Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli-Sen), Kadıköy İskelesi’nde açıklama yaptı. “Emeklilik lütuf değil haktır, açlık sınırı altında emekli maaşı kabul etmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Emekliden dolaylı vergi yerine umut yok kesseniz”, “Birlikte mücadeleye! Emek adalet özgürlük için”, “Pazar arabamız emeklinin örgütlü çabasıyla dolacak” dövizleri taşındı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sol Parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada sık sık “AKP zammını al başına çal” ve  “TÜİK şaşırma sayıları aşırma” sloganlarının atıldı. Elektrik, su faturalarının yakıldığı eylemde, açıklamayı Tüm Emekliler-Sen adına Rahim Noz yaptı. 

  

TÜİK’in sarayın istatistik kurumu haline geldiğini belirten Noz, “Oysa pazardaki, piyasadaki gerçek pahalılık hem emeklileri hem de emekçileri buldozer gibi eziyor. Yalan ve sahte enflasyon oranına göre maaşları belirleyenler de bu gerçeği zaten biliyorlar. Büyük gürültülerle yapılan yüzde 41 üzerine cebimizden yüzde 141 daha gitti. Altı ayda yüzde 100 daha fakirleştik” ifadelerini kullandı.

 

“Sahte yüzdelik maaşlarınızı alın başınıza çalın”  diyen Noz, bilimsel verilere göre maaşlar istediklerini belirterek, taleplerini sıraladı.  

  

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version