Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trabzon Havalimanı’nda kıyı erozyonu tehlikesi: ‘Dalgalar nedeniyle sürekli geriye doğru çekiliyor’

Trabzon Havalimanı'nda kıyı erozyonu tehlikesi: 'Dalgalar nedeniyle sürekli geriye doğru çekiliyor'


Artı Gerçek – Pegasus Havayolları’na ait bir uçağın 2018 yılında pistten çıkıp denize 25 kala durabildiği, 2021 yılında pistinde çatlaklar oluştuğu için bir süre uçuşlara kapatılan Trabzon Havalimanı için uzmanlardan ‘erozyon’ uyarısı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Pegasus kazasında pilotlardan birinin pist ile deniz arasındaki mesafeye dikkat çekmesine ilişkin değerlendirmesinde “Kazada uçak, en dar, dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı” dedi.

Trabzon’da beş yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp denize 25 metre kala yamaca saplanan yolcu uçağın hakkında dava açılan iki pilotundan Ender Bayrakta, ifadesinde “pist mesafesinin denize yakın oluşunun kazaya neden olduğunu” savunup Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin kusurlu olduğunu söylemişti. Jeoloji Mühendisi Bektaş da, Karadeniz kıyısına paralel uzanan Trabzon Havalimanı pistinin, deniz dalgalarıyla aşınıp kıyı erozyonuna uğradığını söyledi. Bektaş, “Kazada uçak, en dar, dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı. Yağışlarda bu tür olaylar tekrarlanabilir. Kıyıya istinat duvarları çekilerek önlem alınmalı” diye konuştu.

KAZA NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Ankara- Trabzon seferini yapan, Pegasus Havayolları’na ait PC 8622 sefer sayılı, ‘Zeynep’ isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018’de Trabzon Havalimanı’na iniş yaparken, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yönelmişti. İniş takımları balçığa saplanan uçak, denize 25 metre kala durabilmişti. Uçaktaki 162 yolcu ve altı kişilik mürettebat, ekiplerin müdahalesi ile tahliye edilmişti.

Kazayla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kaptan pilot Ender Bayraktar ve yardımcı pilot İrfan Yavuz hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçlamasıyla Trabzon 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

PİLOT BAYRAKTAR: MESAFE 90 METRE OLMALI

İfade veren pilot Bayraktar, “Piste mesafesi 40 metre olan deniz yönündeki çukura düştük. Esasında bu mesafenin 90 metre olması gerekir. Bunda Devlet Hava Meydanları işletmesinin kusuru vardır” dedi. Bu ifadeyle, Türkiye’nin en önemli havalimanları arasında yer alan, 2 bin 640 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pisti bulunan Trabzon Havalimanı’nda kıyı erozyonu tehlikesi yeniden gündeme geldi.

‘HAVAALANI EROZYON NEDENİYLE GERİYE DOĞRU ÇEKİLİYOR

Jeoloji Mühendisi Bektaş, Karadeniz kıyısına paralel uzanan Trabzon Havalimanı pistinin, deniz dalgalarıyla aşınarak kıyı erozyonuna uğradığını belirtip, önlem alınmasını önerdi. Prof. Dr. Bektaş, “Sürekli olarak deniz dalgalarının tahribatı ile havaalanının bulunduğu yer erozyona uğruyor. Dolayısıyla sürekli olarak havaalanı geriye doğru çekiliyor. Bu da daralmasına sebebiyet veriyor. Kıyı erozyonunun önlenmesi lazım. Yani çevredeki yapılar gibi pist de koruma altına alınmalı. 2018’deki kazada uçak, en dar, yani dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı. Turizm açısından Trabzon’da önemli bir yer; büyük uçaklar buraya iniyor. Yağışlı havalarda bu tür olaylar tekrarlanabilir. O yüzden önlem alınması gerekir” diye konuştu.

‘PİSTİN GENİŞLETİLMESİ GEREKİR’

Davada kaptan pilotun iddialarını değerlendiren Prof. Dr. Bektaş, “Kaptan pilot diyor ki; eğer o pistte güvenlik alanı 90 metre olsaydı bu tür kazalar olmazdı. Bu ne anlama geliyor? Pistin olması gerekenden biraz daha geniş olması lazım. Bunun için de oraya istinat duvarları çekilecek ve kıyı erozyonunu önleyici mühendislik yapıları yapılmalı. Bu, uçakların güvenliği açısından son derece önemli. Aslında en ideali nedir? Trabzon Havalimanı’nın uluslararası standartlara uygun bir şekilde olmasıdır. Umarım ileriki yıllarda yapılacak olan çalışmalarla bu gerçekleşir” ifadelerini kullandı. (DHA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version