Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tip 1 diyabet cihazlarına aylık 358 TL zam

Tip 1 diyabet cihazlarına aylık 358 TL zam


TR724 HABER | OĞUZ AYAR

Türkiye’de Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 20 bin çocuk, şekerini ölçmek için günde en az 10 kez parmağını delmek zorunda kalıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar için parmağını delmek büyük bir sorun teşkil ediyor. Arkadaşlarından çekindiklerinden dolayı bazı çocuklar zorunlu yapılması gereken bu ölçümleri yapmıyor. Ancak maddi imkanı olan aileler bu sorunu çözmek için çocuklarına deri altına monte edilen glikoz ölçüm cihazı satın alıyor. Bu cihazın maliyeti markasına göre; aylık 2 bin 100 TL ile 4 bin lira arasında değişiyordu.

Yeni yılın ilk günü tip 1 diyabet hastası çocuklar üzücü bir zam haberi ile uyandı. Türkiye’de onlarca kaleme ocak ayının ilk günü gelen fahiş zamlar onların kullandığı sensör fiyatlarına da yansıdı. Aralık ayında 14 günlük sensör cihazına 1050, aylık 2 bin 100 lira ödeyen aileler bu ay 358 TL daha fazla ödeme yapacak. Buna göre, pazartesi gününden geçerli olmak üzere bin 50 lira olan sensör bin 229 TL olacak. Aileler de aylık cihazlara bin 408 lira ödenek ayırmak zorunda kalacak. Bu oranlara göre firma, cihazlara yüzde 18 gibi bir zam yapmış olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haziran ayında Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 20 bin çocuğa ücretsiz glikoz ölçüm cihazı dağıtılacağı müjdesi vermişti. Ancak açıklamanın üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine karşın hiçbir adım atılmadı. Sadece geçen hafta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ve ilçe sosyal yardımlaşma vakıflarına yazı yazarak Tip 1 diyabet hastası çocuklarla ilgili ellerinde bulunan bilgileri merkezleri ile paylaşmalarını istemişti. Uzmanlara göre, seçim yatırımı olarak görülen bu program da en azından birkaç ayı bulabilir. Şartlar böyle olunca da minik bedenler parmaklarını delerek ölçümlerini yapmayan devam edecek gibi gözüküyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version