Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriye’de, Türkiye destekli muhalefet liderine saldırı: ‘Hain’

Suriye'de, Türkiye destekli muhalefet liderine saldırı: 'Hain'


Ankara-Şam hattında yaklaşık 11 yıl sonra ilk kez resmi temas kurulması ve bir ‘liderler zirvesi’nden söz edilmesi, Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye ile Suriye Milli Ordusu’nun kontrolünde bulunan Azez’de tepki çekti. Sınır hattında bulunan kentte protestolar düzenlenirken, siyasi muhalefetin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el Muslat eyleme katılınca saldırıya uğradı.

‘Hain’ ve ‘şebbiha’ diye protesto edilen Muslat, korumaları tarafından hızla alandan çıkarılarak aracına bindirildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Muslat’a saldırı girişiminde bulunmak isteyenler ile korumalar arasında gerilim yaşandığı görüldü.

İLK GÖRÜŞME SONRASI TEMKİNLİ BİR DİL KULLANMIŞTI

Muslat, Türkiye ile Suriye arasındaki savunma bakanları toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelmişti. Görüşmenin ardından SMDK Başkanı sıfatıyla yaptığı yazılı açıklamada, Şam ile Ankara arasındaki temaslara ilişkin temkinli bir dil kullanarak “Türkiye, Suriye devriminin ve muhalif güçlerin güçlü bir müttefiki. 2118 ve 2254 sayılı Cenevre Kararları başta olmak üzere Suriye meselesine ilişkin tüm uluslararası kararlarda Türkiye’nin böyle kalacağını ümit ediyorum” ifadeleri demişti. Muslat, Beşar Esad yönetiminin sözlerini yerine getirmeme konusunda “aldatmaca tavırlar sergilediğini” belirtmişti.

Azez’deki gösterinin ardından yaptığı açıklamada ise “eyleme devrimci olarak katılmak istediğini ancak gündemi başka olan bazı kişilerin kendisine saldırdığını” söyledi. Muslat, Rudaw’ın aktardığı açıklamasında şunları söyledi:

‘GÖSTERİCİLERİ SORUMLU TUTMUYORUM’

“Ben devrimci vatandaşların düzenlediği gösterilere katılmak üzere bugün Kuzey Suriye’ye geldim. Ben bugün gerçekleşen saldırıdan göstericileri sorumlu tutmuyorum, onlar devrimin çocukları.

Bugün uzun bir süre için Azez’de kent içinde gezdim ve Meytem Camii’nde Cuma namazı kıldım ve bazı vatandaşlarla bir araya geldim.

‘ESAD’I KABUL ETMEYECEĞİMİZİ TEYİT ETMEK İSTEDİM’

Normal bir şekilde gösteriye katılmak istedim, yanımda resmi korumalarım olmadan gençleri desteklemek üzere katılmak istedim. Ayrıca Esad’ı ve suçlarını kabul etmeyeceğimize dair tavrımızı da teyit etmek istedim.

‘REJİME RAZI OLURSAK ONURUMUZ KALMAZ’

Şayet suçlu rejime razı olursak onurumuz kalmaz. Ne yazık ki başka gündemi olan bazı kişiler gösterinin içine dahil oluyor. Bunlar devrime ve devrimin kurumlarına karşı olan kişiler. Yüzü maskeli bu kişilerin sayısı normalde bir elin parmakları kadar.

Ben gençlerin, devrimi başka yöne savuran ve devrimci gençlerin enerjilerini kendi amaçları için kullanan bu kişileri aralarından çıkarmalarını umuyorum. Bunlara dikkat etmek lazım, çünkü bunlar Esad rejimine hizmet ediyor, devrime, devrim ruhuna ve kurumlarına değil.” (HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version