Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Söğütlüçeşme’deki viyadük inşaatı yola taştı, yayalar yola çıkmaz zorunda kalıyor

Söğütlüçeşme'deki viyadük inşaatı yola taştı, yayalar yola çıkmaz zorunda kalıyor


Yağmur KAYA


İSTANBUL – Kadıköy Söğütlüçeşme tren istasyonu arazisindeki ‘Viyadük ve Çevre Düzenlemesi’ adı altında yapımına devam edilen inşaat, gar çevresindeki yaya kaldırımının büyük bölümüne taştı. Bu nedenle, yayalar trafiğin yoğun olduğu yola çıkmak zorunda kalıyor. Can güvenliğini de tehlikeye sokan inşaata tepki gösteren kent hakları savunucuları ve yurttaşlar protesto gösterisi gerçekleştirdi.

“Bu kaldırımda rant var, can güvenliği yok” pankartı ile inşaat alanına gelen yurttaşlar kısa süreliğine yolu trafiğe kapattı. Polisin yolu açmaları yönünde uyarıda bulunmasına, protestoya katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, “Yolu biz kapatmıyoruz. Yolu bunlar kapatıyor. Yolu devlet kapatıyor. İnsanların can güvenliği riske atılıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Eylemde konuşmayı Kadıköy Kent inisiyatif adına Gülsün Gökalp yaptı. Gökalp, “Nisan 2022’den beri, Kadıköylünün yeşil alanına, ağaçlarına, oksijenine, toprağına; buradan geçen insanların sağlığına, can güvenliğine, ulaşım haklarına ve temel ihtiyaçlarına; bölge esnafının geleceğine; olası felaketlerde Kadıköy’de yaşayan ya da burayı ulaşım uğrağı olarak kullanan kişilerin can güvenliğine dönük bir tehdit anlamına gelen vahşi bir rant projesiyle karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

İNŞAAT YETKİSİNİ İBB VERDİ

Artı Gerçek’e bilgi veren Kadıköy Belediyesi yetkilileri inşaat izninin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından verildiğini iletti. İBB’den görüştüğümüz yetkiler ise yetki verilmesi ile ilgili durumu doğrularken, detaylı cevabı daha sonra verebileceklerini söyledi.

‘CAN GÜVENLİĞİ SORUNU OLUŞMAYA BAŞLADI’

Söğütlüçeşme’nin, İstanbul’un en işlek yerlerinden bir olduğunu belirten Kadıköy Kent İnisiyatifi üyesi Cihan Uyanıkda “Metrobüs, Marmaray’ın kesiştiği, Kadıköy Belediyesi’nin o bölgede yer alması gibi gerekçelerle yoğun bir yaya güzergahı. Normal şartlar altında bölgedeki yaya yolları yetersizken, şantiye ile sınırlı alan da gasp edilince ciddi bir can güvenliği sorunu oluşmaya başladı.” diyerek devam eden inşaatı eleştirdi.

ÖNCE İPTAL SONRA REVİZE

İnşaatın, kaldırıma taşması, bu proje ile ilgili tartışmalardan sadece birisi. Cihan Uyanık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında yapılması planlanan AVM/GAR projesinin TMMOB’a bağlı meslek odaları ve dönemin Kadıköy Belediyesi’nin planlara itirazı ile iptal edildiğini, ancak daha projenin revize ayrıntılına yer verilmeden, sadece “Bilirkişi raporlarında belirtilen gerekçeler doğrultusunda gerekli tüm revizelerin yapıldı” ifadesiyle yeniden askıya çıkarıldığını hatırlattı.

Projenin ayrıntılarını AKFEN Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, 6 Nisan 2022’de yaptığı KAP açıklamasından öğrenildiğini söyleyen Uyanık, “Yüzde 51 hissesinin Akfen Holding’e ait Fıratcan İnşaat’ın aracılığıyla “Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenleme İşi” yapımına başlandı. İnşaat nedeniyle asırlık ağaçlarında olduğu 450 ağaç kesildi” dedi.

‘BİR RANT SÖZ KONUSU’

Uyanık, inşaatı devam eden viyadüğün trafiği rahatlatmaktan çok, rant hesabı yapılarak projelendirildiğini söyledi:

“Ortada bir viyadük ihtiyacı dahi yokken yapılan projedeki en büyük ayrıntı ise viyadük altı ve çevresinde yapılması planlanan tek katlı ve iki katlı 108 ticari alanda gizli. Söğütlüçeşme’de 108 ticari dükkan ile milyar TL’yi aşan bir rant söz konusu.”

‘PROJEYE AİT TÜM BİLGİLER KADIKÖY HALKINDAN SAKLANDI’

İnşaatın kamusal bir fayda sağlamadığını dile getiren Uyanık, “Şantiye alanına ruhsat dahi asmaktan kaçınılan bu projeye ait tüm bilgiler Kadıköy halkından gizlendi. Eylemlerimiz sonucunda göstermelik bir ruhsat tabelası asıldı. Bölgedeki yüzlerce ağaç neredeyse tamamen kesildi. Şirket tarafından bildik yalanlar ile “taşıma” gerekçe gösterildi ancak bunun yalan olduğunu biliyoruz. Uzmanlar da 40 yıllık ceviz ağacının taşınamayacağını söylüyor. Alanda yeni bir viyadük inşa edilmeden önce eskisinin bakımının yapılmasını, zeminin güçlendirilmesini vs. gerekiyor. Projeyle ilgili ÇED Gerekli Değildir kararı var ve bu kararla ilgili hukuki süreç devam ediyor” dedi.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version