Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sêrt’te Kürtçe seferberliği: Dilimize sahip çıkalım

Sêrt’te Kürtçe seferberliği: Dilimize sahip çıkalım


SÊRT – Kürtçe üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkati çeken Botan-DER Eşbaşkanı Metin Kılıçaslan, korku furyasını yıkmak için dile sahip çıkma çağrısında bulundu. 

 

Sêrt’e açılan Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Botan- DER), Kürt dili üzerindeki baskı ve asimilasyon politikasına karşı çalışmalar yürütmeyi hedefliyor. Derneğin Eşbaşkanı Metin Kılıçaslan, kentte Kürtçe’ye karşı çok özel politikalar yürütüldüğünü belirterek, belediyelere atanan kayyımların pratiklerine dikkat çekti. Dil üzerinde sistemsel bir baskı politikası olduğunu dile getiren Kılıçaslan, “Derneğin açılışı kente büyük bir sevinç uyandırdı. Kentte yaratılan bir korku furyası var. Türkçe bilmeyen yaşlılar bile torunlarıyla Türkçe konuşmaya çalışıyor. Evlerde yaptığımız ziyaretlerde bunu gördük. Aileler ısrarla çocukları ile Türkçe konuşmaya çalışıyor. Aslında bu durumun vahametini ortaya koyuyor” dedi.

 

Metin Kılıçaslan

 

KURDİSTAN YERİNE GÜLİSTAN DENİLİYOR!

 

Kayyımların şehirlerde bulunan Kürtçe tabelaları kaldırıp, Kürt aydın ve yazarlarının isimlerinin verildiği park ve cadde isimlerini değiştirdiğini hatırlatan Kılıçaslan, “Bunların yanı sıra düğünlerde söylenen şarkılara da karışılıyor. Türkçe söylenmeye zorlanıyor. Kürtçe söylenen şarkılara da müdahale ediliyor. Örneğin ah Kurdistan yerine ah Gülistan deniliyor. Bu başlı başına bir inkâr, daha birçok şarkıya böyle müdahale ediliyor. Kent halkına çağrımızdır, kültürümüzün bir parçası olan düğünlerde kendi dilimizi, rengimizi ve geleneğimizi yansıtalım.  Siirt’e hem Botan hem de Garzan Kültürü mevcut. Yani kültürel zenginliği büyük bir yer. Bu bilinç ile yaklaşalım. Hiçbir baskıya karşı geri adım atmayalım” diye konuştu

 

BAŞVURULAR YOĞUN, YENİ SINIFLAR AÇILACAK

 

Bir aydır eğitim vermeye başladıklarını vurgulayan Kılıçaslan, “2 sınıf ve 4 hoca ile birinci seviye eğitim vermeye başladık. Başvurular devam ediyor. Yoğun bir başvuru var. Başvuruların sonuçlanmasının ardından yeni sınıflar açacağız. Birinci seviyede başladık. Sonra iki ve üç olarak devam edeceğiz. Öğretmenlik seviyesine gelenlere sertifikaların vereceğiz. Daha sonra mezun olanlar burada eğitim vermeye başlayacak. Eğitim sadece dernekte olmayacak. Köy ve mahallelerde halk ile bir araya gelerek eğitim vereceğiz. Kürtçe etkinlikler ile halkla bir araya geleceğiz. Kürtçe üzerinde yaratılan korkuyu aşacağız. Yaşamın her alanını Kürtçeye çevirelim” diye belirtti. 

 

MA / Fethi Balaman

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version