Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şengal heyetinin Irak ziyaretinde neler konuşuldu?


HABER MERKEZİ – Irak’ta bir dizi ziyaret gerçekleştiren Şengal heyetinde yer alan PADÊ Eşbaşkanı Hesen Hecî, kentin özerkliğinin tanınması ve geri dönüşlerin hızlanması gibi konuların gündeme geldiğini aktardı.  

 

Şengal’de Êzidîlerin öncüleri ve siyasetçilerden oluşan bir heyet, 8-10 Ocak’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Reşid ve Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusu ile bir araya geldi. Görüşmelere dair yapılan açıklamalarda, Şengal’de yaşanan sorunlar, kent sakinlerinin ihtiyaçları, Êzidîlerin geri dönüşleri ve çözüm önerilerinin gündeme geldiği belirtildi.  

 

Söz konusu görüşmelerin ardından 11 Ocak’ta ise, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberindeki heyet Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile görüşerek, Êzidîlerin kazanımlarını hedef alan Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını istedi. 

 

Şengal heyetinde yer alan Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) Eşbaşkanı Hesen Hecî, Irak temaslarına dair konuştu. 

 

GÜNDEME GELEN KONULAR 

 

Hecî, geçtiğimiz yılın Nisan ayında benzer görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve Şengal’in sorunlarının o dönemde de gündeme geldiğini aktardı. Şengal’de tüm yapıların dahil olduğu tartışmalar sonucu belirlenen talep ve ihtiyaçların raporlaştırıldığını aktaran Hecî, raporun hazır edilmesinin ardından Bağdat’ta ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Hecî, “Birçok yetkili ve yapı ile görüştük. Rapor haline getirdiğimiz karar ve taleplerimizi bu görüşmelerde yetkililere sunduk. Çok olumlu karşılandık. Şengal’e sonuna kadar yardımcı olacaklarını ve Şengal ile dayanışma içinde olacaklarını belirttiler. Görüşmelerde Şengal’e geri dönüşlerin sağlanması ve Şengal’in idari teşkilatını konuştuk. Onlar da kendilerine verilen raporu müsteşarlarına sunacaklarını ve madde madde üzerinde duracaklarını ifade ettiler. Şengal ile dayanışacaklarını dair söz verdiler. Sorunları çözme noktasında girişim ve çabalarının olacağını belirttiler” şeklinde konuştu. 

 

ŞENGAL’İN ÖZERKLİĞİ 

 

Şengal’in özerkliğinin tanınması noktasında da bazı sözler aldıklarının aktaran Hecî, görüşmelerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurguladı. Hecî, “Şengal’in özerkliğinin tanınması için hazırladığımız raporu onlara sunduk. Şengal, Kazimi (Eski Başbakan) döneminde gerçekten de unutulmuştu. Bu yüzden de Şengal’in taleplerini ve haklarını bu yeni oluşturulan yönetime bildirmenin bir sorumluluk olduğunu düşündük. Onlar da bu görüşme taleplerimizi geri çevirmediler ve yeni hükümet ile destek vereceklerini, buna hazır olduklarını söylediler” diye konuştu.

 

‘ANLAŞMA YÜRÜRLÜĞE GİRMEYECEK’ 

 

Êzidîlere ait mal ve mülklerin de gündeme geldiğini ifade eden Hecî, şunları söyledi: “Êzidîlere ait olan mal ve mülklerin üzerlerine tapulanmasını talep ettik. Şengal’in taleplerini yerine getirme noktasında hazır olduklarını aktardılar. 9 Ekim Şengal Antlaşması da konuşuldu. ‘Biz Şengal’in iradesi olmadan hiçbir şey yapmayız, onlar da hak sahibi ve bu haklar uğurunda büyük bedeller vermişler. Biz onlara bunu yapamayız. Eğer ki Şengaliler isterse o zaman belki bir şeyler yapabiliriz. Ne zaman Şengal buna tamam derse o zaman yaparız. 9 Ekim Antlaşmasının şuan hiçbir anlamı yok’ dediler. Antlaşmanın Kazımi zamanında yapıldığını hatırlattılar ve yürürlüğe girmeyeceğini belirttiler. Bu saatten sonra bu anlaşmanın uygulamaya geçileceğini inanmıyoruz. Şengal Özerk Yönetimi ilk günden beri bu anlaşmayı kabul etmiyor ve buna karşıdır” ifadelerini kullandı.

  

‘ÖZERK ŞENGAL’ TALEBİ

 

Adalet Bakanı ile de görüştüklerini aktaran Hecî, şöyle devam etti: “O da bizim 3-4 maddemizi kabul etti. Şengal’e dönmek isteyen Şengallilere sonuna kadar destek olacaklarını, onun için hizmet edeceklerini söyledi. Şengal’de Adalet Bakanlığına bağlı birkaç kurumun da açılacağını ve bu kurumların da Şengal’in hizmetinde olacağını söyledi. Bizim istediğimiz şey raporlarda beyan ettiğimiz taleplerimizin madde madde kabul edilmesidir. Bu taleplerimizin sadece kağıt üstünde değil, aynı zamanda pratikte de uygulamaya sokulmasını istiyoruz. Bu görüşmelerin sonuçlarını bekleyeceğiz. Yaptığımız her görüşmede Şengal’in taleplerini dile getirdik. Ne eksik ne fazla bir şey istemedik. Taleplerimiz Şengal’in hakkıdır. Şengallilerin talebi Özerk Şengal’in tanınmasıdır. Onların da talebi kendilerini ait güçlerinin olmasıdır. Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version