Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Seçimler 14 Mayıs’ta “Tek Parti İktidarının Sonunun” Yıldönümünde mi Yapılacak?


Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini 18 Haziran yerine 14 Mayıs tarihine yani erkene almayı öngördüklerini işaret ederek, “Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün ‘yeter’ diyecektir” açıklaması yaptı.

Türkiye’deki seçim takvimi değişikliği açısından MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin dünkü “Sandık er meydanıdır. Gazi Meclisimiz, konuşarak, uzlaşarak, anlaşarak hem birlikte Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim. Uzlaşarak Türkiye’mizi birlikte seçime taşıyalım” açıklaması üzerine Erdoğan da Mayıs ayını gündeme taşıdı.

Böylece iktidardaki Cumhur İttifakı’nın ortakları Bahçeli ve Erdoğan, son günlere kadar ısrarla “zamanında yapılacak” mesajını verdikleri seçimler konusunda tarih değişikliği kararını resmen kamuoyuna açıkladı.

Bugün Meclis’teki AKP grubu konuşmasında, “2023 bizim için hem 20 yıllık siyasetimizin sembolüdür hem de Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcıdır” diyen Erdoğan, yasal mevzuat uyarınca 18 Haziran Pazar günü yapılması gerekli seçimleri yaklaşık bir ay öne çekme çekmeyi planladıklarını ifade etti.

Erdoğan, “Önümüzdeki aylarda yaşanacak seçimi önemli ve tarihi kılan da işte budur. Hayatımızda hiçbir seçim kolay olmadı. Her seçimde de sandıktan zaferle çıkmayı başardık. 2023 seçimlerine karşımızda oluşturulan ucube ittifakın hezeyanları ile uğraşarak hazırlanıyoruz. Rahmetli (Adnan) Menderes, 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletin’ demiş ve sandıktan büyük bir zaferle çıkmıştı. Şimdi de ‘Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir’ diyerek 2023’te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün, Altılı Masa diye karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, kifayetsiz muhterislere ‘yeter’ diyecektir. Milli iradenin en yüksek makamı olan Meclisimizden meydan okuyorum; ne yaparsanız yapın yine başaramayacaksınız” dedi.

Uysal: Tek adam rejimine yeter demek için buradayız

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Twitter üzerinden
yaptığı açıklamada, “Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etmiş, Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz! Yerli ve milli Şef’e karşı ‘Yeter Söz Milletindir’ diyeceğimiz bir gün olacaktır!” tepkisini gösterdi.

Uysal, görüntülü açıklamasını paylaşarak, “Yolsuzluklara, yasaklara, yoksulluğa ‘yeter’ demek için, ‘Tek adam rejimi’ne ‘yeter’ demek için 14 Mayıs’ta yine, yeniden buradayız!” dedi.

Seçim tarihi değişikliği nasıl yapılacak?

Anayasa uyarınca seçim tarihinde değişiklik yapılması içinse ya TBMM’nin beşte üç çoğunluğuyla yani 360 milletvekilince “kabul” oyu verilmesi ya da Cumhurbaşkanı’nın karar alması gerekiyor. Şimdi AKP ve MHP’nin, 14 Mayıs’ta seçim yapılabilmesi için TBMM’ye mi yasa teklifi sunacağı yoksa bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla mı yapılacağı merak konusu. Her iki durumda da hem 10 Ağustos 2014’te hem de 24 Haziran 2018’te iki kez Cumhurbaşkanlığı’na seçilmiş Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı ise tartışma konusu.

Türkiye’nin siyasi tarihi itibarıyla Cumhuriyet’in kurucu siyasi partisi CHP’nin 1950 yılına değin iktidar dönemi, çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri başarısızlıkla sonuçlandığı için “tek parti iktidarı” olarak nitelendiriliyor. 1946 yılında kurulmuş Demokrat Parti ise, 14 Mayıs 1950’deki Genel Seçimler’de yüzde 55 oranında oy alarak CHP’yi iktidardan düşürmüş ve TBMM 9. Dönemi’nde çoğunluğu sağlamıştı. Türkiye’nin merkez sağ siyaseti geleneği uyarınca AKP ve Lideri Erdoğan da sıkça kendi iktidarı dönemini Demokrat Parti ve Lideri Adnan Menderes ile özdeşleştiriyor. Bu çerçevede; Erdoğan’ın bugünkü açıklamasıyla Menderes’in seçim zaferi kazandığı 14 Mayıs’ın yıldönümünde seçimler yapılması öngörmesi ise “CHP’ye kaybettirmek” yaklaşımı olarak vurgulandı. Ancak muhalefet cephesi ise, uzun zamandır AKP’nin 20 yıllık iktidarı için “tek adam iktidarı” eleştirisinde bulunurken, 14 Mayıs’ın AKP’nin bu “tek-lik iktidarı sonu” olacağı görüşünü aktardı.

“14 Mayıs’ın asıl sahibi Altılı Masa’da oturuyor”

Siyasal iletişim uzmanı Suat Özçelebi, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, AKP ile MHP’nin 14 Mayıs’ın asıl sahibini dikkate almadığını belirterek, Menderes’in kurucularından olduğu Demokrat Parti’nin bugün muhalefet cephesinde Altılı Masa’da bulunduğunu söyledi.

O dönemde 14 Mayıs’ın tek parti iktidarına son verilmesiyle birlikte demokrasi ve özgürlüklerde ilerleme olarak algılandığını kaydeden Özçelebi, “Türkiye tarihi açısından 14 Mayıs günü ve ‘Yeter söz milletin’ sloganı aslında Erdoğan’ın bugünkü açıklaması aksine kendi zaferini değil tam tersine demokratik talepler açısından zaferini işaret ediyor. Dolayısıyla Erdoğan eğer seçimler 14 Mayıs’ta yapılırsa yeniden iktidar olacağını düşünüyor. Ama 14 Mayıs günü, hem Demokrat Parti’nin bugün Altılı Masa’da oturuyor olması hem de mevcut Erdoğan iktidarına karşı demokrasi talebi yükseldiği için AKP ile MHP’nin beklentisi aksine sonuçlanacak bir seçim günü de olabilecektir” dedi.

Erdoğan: “Enflasyon hızla düşecek”

Bu arada Erdoğan, bugünkü AKP grubu konuşmasında, Türkiye’nin alım gücündeki düşüş nedeniyle ekonomik sıkıntı tablosuna karşı “En büyük sorunumuz enflasyondu, o da düşüşe geçti; 2022 yüzde 64 ile kapattığımız enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 30’lara doğru hızla düştüğünü göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version