TBMM Anayasa Komisyonu ile Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da AKP ile MHP’nin oy çokluğuyla CHP’li Ali Mahir Başarır ve İyi Parti’li Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarınn kaldırılması için girişim başlatılarak, alt komisyon oluşturuldu.
Ankara siyasetinde bugünlerde “yasama dokunulmazlığı kaldırılması talepli” fezleke dosyaları gerekçesiyle “seçim yılında muhalefet temsilcisi isimlere yönelik yargılama dolayısıyla hapis tehdidinde bulunulması” tartışması yaşanıyor.
TBMM Karma Komisyonu, bugün CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan hakkındaki fezleke dosyalarını görüşmek üzere toplandı. CHP ve İyi Parti’nin protesto etmek amacıyla katılmadığı toplantıda, AKP ile MHP’nin oy çokluğuyla Başarır ve Türkkan’ın dokunulmazlıklarını kaldırmak üzere ilk adım atıldı.
Dosyalar üzerine inceleme raporu hazırlanması için alt komisyon oluşturulmasına karar verildi. Bu kapsamda, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AKP Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, AKP Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç’tan oluşan alt komisyon kuruldu. Bu alt komisyon sürecinde AKP’nin oy çokluğuyla “dokunulmazlıkları kaldırılmalı” yönünde rapor hazırlanması ve ardından bu rapor gerekçesiyle Karma Komisyon’da da Başarır ile Türkkan aleyhine karar alınması bekleniyor.
Bu arada Meclis gündeminde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığını kaldırmak üzere Karma Komisyon’un aldığı karar da var. DBP’li Aydeniz, aynı zamanda hakkında Meclis’e sunulmuş 86 fezleke olması nedeniyle aleyhine en çok adli işlem yapılan vekil konumunda.
TBMM Karma Komisyonu, geçtiğimiz yıl AKP ile MHP’nin oy çokluğuyla Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığını kaldırmak gerektiği yönündeki kararını 1 Ağustos’ta CHP ve HDP’nin muhalefet şerhleriyle TBMM Genel Kurulu’na sevk etmişti. Dolayısıyla Aydeniz hakkında 5 ayrı fezleke dosyası kapsamındaki Komisyon’un dokunulmazlık kararı, Meclis Genel Kurulu’nda oylanmak üzere rafta tutuluyor.
Komisyon’daki fezleke dosyaları rekor sayıya ulaştı
TBMM Anayasa Komisyonu ile Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da fezleke sayısı 1 Ocak itibariyle 1798’e ulaştı. Böylece TBMM 27. Dönemi’nde geçmiş yasama dönemlerine kıyasla rekor sayıda fezleke dosyası Meclis’e sunulmuş oldu.
Komisyon’da HDP’li vekiller aleyhine terörle ilgili suçlamalar içeren 1304 dosya bulunuyor. CHP’li isimlere ilişkinse 271 dosya bulunuyor. AKP’liler hakkında 21, İyi Partili’ler hakkında 15 ve MHP’liler hakkında ise 9 fezleke bulunuyor.
Bir milletvekili hakkında dokunulmazlığını kaldırmak yönünde TBMM Genel Kurulu’nda oylama için karar yeter sayısı en az 151 oy olduğundan dolayı iktidar tek başına bu yönde karar alabiliyor.
Dokunulmazlığı kaldırılmış milletvekili hakkında yargılama sürecinde eğer hapis cezası kararı alınırsa ve ceza kesinleşirse bu sefer de sözkonusu ismin vekilliğini düşürme hamlesi hayata geçiriliyor. İlgili vekil hakkında kesin hüküm için Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği fezleke, TBMM Başkanlığı’nca Meclis Genel Kurulu’nda okutturulduğunda milletvekilliği düşürülmüş oluyor.
CHP lideri Kılıçdaroğlu iktidar cephesine meydan okudu
Meclis çatısı altında yaşanan fezleke dosyalarıyla ilgili son gelişmeler üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dünkü grup konuşmasında sert mesajlar verdi.
Kılıçdaroğlu, “Öyle bir noktaya geldik ki tehdit ediyorlar. Gücü elinde tutan tehdit etmeye başlıyor. ‘Dokunulmazlığınızı kaldırırız’ diyorlar. İki milletvekilinin Ali Mahir Başarır CHP’li, Lütfü Türkkan İyi Partili; dokunulmazlıklarını kaldırmak için komisyonu topluyorlar. Açık ve net söylüyorum: Bizim, CHP’lilerin, milletvekillerinin ben dahil dokunulmazlıklarını kaldırmazsanız namertsiniz. Biz, kul hakkı yemedik ki korkalım. Düşüncelerimizden ötürü mü yargılamak istiyorsunuz? Yargılayın. Yolsuzluk yapmadık ki korkalım. Sizler gibi değiliz, sizlere de benzemek istemiyoruz. Biz alnı ak tertemiz annemizin sütünü içtik. Bu ülkeye hesap verilecekse hesap vermekten de korkmayız. Bizi dokunulmazlıklarla tehdit edeceklerini sanıyorlar. Parlamentonun geleneklerini ayaklar altına alıyorlar. Korkmuyoruz, korkmayacağız. İnandığımız yolda kararlılıkla yürüyeceğiz” tepkisini gösterdi.
Kılıçdaroğlu, ayrıca HDP’ye kapatma davası süreci ve Hazine yardımı blokajı kararına karşı “Hangi siyasi partinin iktidar olup olmayacağını egemen güçler değil bizzat 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı karar verecektir. O nedenle demokrasi vazgeçilmezimizdir. Partileri kapatıp, Hazine yardımını kesmek gibi demokrasi dışı uygulamaları asla kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Hep beraber diyoruz: Yaşasın demokrasi. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti” dedi.
CHP: “Anayasa ve hukuka aykırı adımlar atılıyor”
Bugün ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel öncülüğünde TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP Sözcüsü Zeynel Emre ile TBMM Anayasa Komisyonu’nun CHP Sözcüsü İbrahim Kaboğlu, Karma Komisyon’daki yeni sürece ilişkin açıklama yaptı. CHP sözcüleri, Komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte Başarır ile Türkkan aleyhine “hakaret” suçlamasıyla dokunulmazlıkları kaldırma yönünde adımlar atılmasıyla Meclis teamüllerine ve hukuka aykırı hareket edildiğini savundu.
Zeynel Emre, “Bir milletvekiline özel bir imtiyaz olsun diye dokunulmazlık müessesi tesis edilmiş değildir. Bu vatandaşın hakkını, hukukunu özgür şekilde koruyabilsin diye esasında vatandaşa verilmiş bir imtiyazdır. Ağırlıklı olarak da muhalefeti korumayı amaçlamış bir müessesedir. Suçlamalara baktığımız zaman, özellikle kıymetli arkadaşımız Ali Mahir Başarır ile ilgili olan Türk Ceza Kanunu 125’inci hakaret, Türk Ceza Kanunu 288’inci maddesi nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. 288’inci maddenin karşılığına baktığınız zaman para cezası. Böyle bir suçtan kimsenin dokunulmazlığının kaldırıldığı, dünyada 200 devlet varsa tek bir ülkede göremezsiniz. Tek bir ülkede millet iradesine saygısızlık, bu derece yapıldığını göremezsiniz” dedi.
Anayasa uzmanı hukukçu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da, Karma Komisyon’un önündeki yüzlerce dosyadan hangi ölçütlere göre Başarır ve Türkkan’ın dosyalarını öne aldığını sorarak, “Anayasa ve Adalet komisyonları TBMM’nin en önemli iki komisyonu. Ancak her ikisi de karma komisyon olarak muhalefet partisi mensuplarının, vekillerinin cezalandırılması amacıyla çalıştırılan bir karma komisyona dönüşmüş bulunuyor” diye konuştu.
Başarır Komisyon üyesi AKP ve MHP’lileri hedef aldı
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise “Alnımız açık, başımız dik. Şükürler olsun ki yüz kızartıcı, toplumu rahatsız eden bir iddia ile karşınızda değilim” diyerek, Karma Komisyon’daki AKP ve MHP’li isimler hakkındaki iddiaları gündeme taşıdı.
Başarır, “Birazdan bazı arkadaşlar dokunulmazlığımızın kalkması için el kaldıracak. Mesela bunlardan bir tanesi; Mersin’de kameraların huzurunda polislerimize ‘Şerefsiz’ diyen AKP’nin sözcüsü Zeynep Gülyılmaz, komisyon sözcüsü. Daha sonra Meclis’e gelecek, kimler el kaldıracak? Mesela 5 milyon dolarlık rüşvet sözleşmesi yaptığı iddia edilen Erzincan milletvekili el kaldıracak. 180 milyon dolarlık kirli serveti edinip de paylaşamayan Zehra Taşkesenlioğlu el kaldıracak. Ya da İstanbul Belediyesi’nden milyonlarca burs alıp, yan gelip yatıp milletvekili olan AKP’li milletvekilleri el kaldıracak. Ya da gencecik bir akademisyeni öldüren katilleri evinde saklayan, yine Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz el kaldıracak. Evet, korkmuyoruz. Bir adım, bir milim ne eğiliriz ne geri adım atarız. Kaldırsınlar, bu kirli ellerin oyları ile kaldırsınlar. Kaldırmazlarsa alçaktır, namerttirler. Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunduk, hakkını yemedik. Biz 85 milyonun, hazinenin parasını, rızkını bir avuç kirli müteahhitten koruduk ve savunduk. Bizim ne Mersin halkına ne de Türkiye’ye verilmeyecek hesabımız yoktur” dedi.
İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Komisyon üyesi AKP’li isimleri hedef aldı.