Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rojhilat ve İran’da isyan 5’inci ayına girdi


HABER MERKEZİ – Rojhilat ve İran’da 5’inci ayına giren, “Jin, jiyan, azadî” isyanında halk, bir kez daha eylemlerini kararlılıkla sürdürecekleri mesajını verdi. 

 

İran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin işkence edilerek katledilmesinin ardından Rojhilat ve İran’da başlayan halk isyanı, İran rejiminin tüm katliam ve gözaltı operasyonlarına rağmen 4’üncü ayını tamamladı. 5’inci ayında Tahran’ın 8 ilçesinde yurttaşlar, evlerinin balkonlarına çıkarak İran rejimine karşı sloganlar attı. Amaçlarına ulaşana dek eylemlerini sürdüreceklerinin mesajını veren İranlılar, direnmeye devam edeceklerini söyledi. Üniversite öğrencileri de rejim karşıtı protesto eylemleri gerçekleştirdi.

 

GÖZALTILAR DEVAM EDİYOR 

 

Rojhilat’ta rejim güçlerinin, eylemcileri gözaltına alma girişimleri devam ediyor. Ciwanro’da geçtiğimiz hafta gözaltına alınan 50 yurttaşın isimleri açıklanırken, Sine, Seqiz, Dêwlan, Bokan ve daha birçok kentte gözaltıların olduğu da belirtildi. 

 

İKİNCİ DALGA GELİYOR

 

Yoğun gözaltı, tutuklama ve kaybettirme olaylarının yaşandığı Rojhilat ve İran’da, eylemlerde bir düşüş yaşansa da, halkın öfkesinin hala hat safhada olduğu belirtildi. İlk dört ayda gözaltına alınan binlerce kişi, çeşitli cezalarla serbest bırakıldı yada cezaları ertelendi. Şartlı serbest bırakılanlar da oldu. Ancak tüm baskılara rağmen, ikinci eylem dalgasının gelmekte olduğu belirtilirken, halk sokakları terk etmeyecekleri mesajını verdi. 

 

Eylemlerin 5’inci ayında öfkenin dinmediği yerlerden biri de üniversiteler. Aylardır süren öğrenci grevlerinin sonucunda ilköğretimden üniversiteye, tüm okullar askeri araçlarla abluka altına alındı. 

Kampüslere yapılan baskınlarda, askerlerin ateş açması medyada büyük yankı uyandırırken, tepkiler karşısında rejim taktik değiştirdi. Middle East Eye’a konuşan üniversite öğrencileri, eylemleri bastıramayan rejimin, üniversite yönetimiyle işbirliği yaparak, öğrencileri okuldan attığını aktardı. 

İran’daki insan hakları örgütleri ise Eylül ayından bu yana en az 75 gazetecinin tutuklandığını ve bunların 30’unun hala tutuklu bulunduğunu kaydetti. 

 

EN AZ 500 KİŞİ KATLEDİLDİ 

 

Protestoların başladığı günden bu yana en az 500 yurttaş İran rejim güçlerince katledilirken, katledilenlerden 120’si ise Kürt. Gözaltına alınan on binlerce yurttaştan 112’sine idam cezası verilirken, 4 yurttaşın idam cezası infaz edildi. İsyanın 4’üncü ayını doldurması nedeniyle bugün Fransa’nın Strasbourg kentinde Rojhilat ve İran halkını desteklemek amacıyla büyük bir miting düzenlenecek.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version