Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rihalılar yeni yıl faturalarını aldı: Doğalgaz buldukça zam geliyor


RIHA – Ocak ayı ile birlikte zamlı faturalarını alan Rihalılar, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zamların cebe inmeden eridiğini belirterek, “Biz ne bulsak zam geliyor. Doğalgaz bulduk, zam geldi” dedi. 

 

Yeni yılla birlikte asgari ücret ve diğer çalışanlarının maaşlarına zam yapıldı, ancak hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşların alım gücü düştü. Yeni yılın ilk ayında gelen doğalgaz ve elektrik faturalarındaki yüksek rakamlar karşısında şaşıran milyonlarca yurttaş, faturaları ödeyemez duruma geldi. Ocak ayı faturalarını sorduğumuz Rihalılar, maaşlara yapılan zamların cebe inmeden eridiğini, ısınmanın imkansız hale getirildiğini söyledi.  

 

YÜZDE 300 ZAM

 

Atatürk Bulvarı’nda mikrofon uzattığımız yurttaşlardan Mesut Yıldız, faturaların yüksek geldiğini, şeker fabrikaları, TEDAŞ, PTT’nin hepsinin “AKP’ye şakşakçılık yapan” insanlara satıldığını belirtti. Geçen ay elektrik faturasının 600 TL geldiğini söyleyen Yıldız, “Şirketleşme olduğu için faturalar yüksek geldi. Evimizde bir halı altı ısıtıcısı var. Kışın halı altına koyuyoruz, o ısıtıcı ve lambalar dışında evde bir şey yok. Bu ay gelen fatura bin 800 TL. Yüzde 300 zam yapılmış. Tayyip Erdoğan her şeyi sattı, Türkiye iflasta. Bu sefer nasıl para kazanırım diyor. TEDAŞ’tan, PTT’den ve özelleştirmeden para kazanıyor” dedi. 

 

‘KALİTE DÜŞTÜ, FİYATLAR ARTTI’

 

Evlerinin sobalı olduğunu belirten Gökhan Arslan adlı yurttaş, “Kömür fiyatları uçtu. Geçen sene kömürün tonunu bin TL’ye alıyorduk, şu an kömürün tonu 3 bin 500 TL. Bunun sebebi enflasyon ve paranın değerinin düşmesidir. Enflasyon yüksek olduğu için her şeye zam geldi, kömüre de zam geldi” diye konuştu. 

 

Ramazan Kırmızıelma adlı yaşlı yurttaş, önceki elektrik faturasının 60 TL, su faturasının 70 TL geldiğine işaret ederek, “Bu sene yakacak almadım, küçük soba çalıştırdım. Bu ay elektrik faturam 360 TL geldi” dedi. Kırmızıelma, yaşam kalitesinin düştüğünü ve fiyatların arttığını söyledi. 

 

‘NE BULSAK ZAM GELİYOR’

 

Evlerinde 6 kişinin yaşadığını belirten gençlerden Mikail Yapıcı, bu sene kışın sıcak geçmesine rağmen geçen ay bin 400 TL gelen doğalgaz faturasının bu ay bin 800 TL geldiğini söyledi. Aileye destek amacıyla İŞKUR’da çalıştığını belirten Yapıcı, “Aldığım asgari ücret hiçbir şeye yetmiyor. Destek bile olamıyorum. Biz ne bulsak zam geliyor. Doğalgaz bulduk, zam geldi. Petrol bulduk, zam geldi” şeklinde konuştu.

  

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 200 arttığını belirten emekli Halil Kuş, “Aldığımız zamlar yine faturaya gitti” siteminde bulundu. 

 

İsmini vermek istemeyen ve iki kızı ile aynı evde oturan bir kadın ise, “Elektrikli soba kullanıyoruz. Geçen ay 700 TL gelen elektrik faturam bu ay 880 TL geldi. Bu faturalar çok yüksek. Bu fiyatlar inerse, her şey ucuzlarsa millet rahat eder. Mutfağımdan kesiyorum, çocuklarımın elbisesinden kesiyorum. Fırın parasını ödeyemiyorum. Her yere borcumuz var” diye konuştu. 

 

‘SORUMLUSU DEVLETTİR’

 

Ramazan Henteş adlı emekli yurttaş, evindeki 5 petekten yalnızca 3’ünü açtığını, buna rağmen bin 300 TL doğalgaz faturası geldiğini ifade etti. Henteş, “Fiyatlar yüzde 300 artmış durumda. Enflasyon arttığından o da arttı. Maaşımıza gelen 2 bin TL zammın hepsi faturaya gitti. Dışardan, köyden yardım gelmezse aldığımız 5 bin 500 TL ile geçinemeyiz. Bu kadar artmasının sebebi üretimin olmamasıdır. Çiftçiye mazot, gübre desteği vermesi lazım ki maliyet düşsün, gıda artmasın. Bunların sorumlusu devlettir” şeklinde konuştu. 

 

‘ADALET OLMADIĞINDAN EKONOMİ BOZULUYOR’

 

Halil Coşkun adlı yurttaş ise elektrik faturasının 550 TL, doğalgaz faturasının da 800 TL geldiğini söyledi. Artışlara işaret eden Coşkun, “Genelde bir artış var ülkemizde. İnsanların durumu zor. Bu hayat pahalılığın nedeni kötü yönetim ve adaletin olmamasıdır. Adaletin olmadığı bir ülkede güven olmaz, güven olmadığı zaman da ekonomi de kötü olur, her şeyde kötü olur. Ortak akılla düzeltilebilir. Tek kişinin karar verdiği mekanizmada, adaletin olmadığı mekanizmada, doğru yolun olmayacağını görüyoruz. O şekilde barışın, adaletin olduğu ülkede, ekonominin de düzeleceğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu. 

 

MA / Ömer Akın – Müjdat Can

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version