Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Premier Lig’de İngilizlere şampiyonluk yok!

Premier Lig’de İngilizlere şampiyonluk yok!


YORUM | HASAN CÜCÜK

Dünyanın bir numaralı ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Lig, yıldız futbolcuların buluşma adresi. Premier Lig’de top koşturmak için, yabancı oyuncuların kendi milli takımlarında forma giyiyor olması şartı bulunuyor. Yıldız oyuncular kadar, yıldız teknik adamların da tercihi Premier Lig oluyor. Şampiyonluk yarışında yerli (İngiliz) hoca görmek mümkün olmuyor. 1992-93 sezonunda isim değiştiren ligde şampiyonluk gören İngiliz bulunmuyor. Umut bağlanan isimler ise hayal kırıklığı olmaya devam ediyor. Kimler mi? Frank Lampard, Steven Gerrard ve John Terry gibi yakın döneme futbollarıyla damga vuran efsaneler. 

1992-93 sezonuyla isim değiştirip Premier Lig adını alan İngiltere Ligi’nde şu ana kadar şampiyonluk ipini hep yabancı hocalar göğüsledi. En fazla şampiyonluk gören hoca sıralamasında ilk sırada efsane bir isim var; Sir Alex Ferguson. İskoç Ferguson, 13 kez sezonu zirvede bitirdi. Mevcut teknik adamlar arasında ise en fazla şampiyonluğu Pep Guardiola gördü. İspanyol teknik adam, son 5 yılda 4 kez sezonu zirvede tamamladı. Bu sezon da Guardiola’nın City’si Arsenal’la birlikte şampiyonluğun favorisi arasında bulunuyor. Guardiola sezonu zirvede tamamlarsa, İngiltere lig tarihinde 5 şampiyonluk gören Sir Matt Busby ve Tom Watson’u yakalamış olacak. 

1991-92 sezonunda Leeds United lig şampiyonluğuna ulaşırken, tarihe geçen bir şampiyonluk olacaktı. Leeds United bir daha zirveyi görmeyecekti. Hatta lig düşüp yeniden Premier Lig’e çıkması yıllar alacaktı. Leeds United için şampiyonluk bir hayalden ibaret oldu. Elbette sadece Leeds United için değil. İngiliz teknik adamlar için de. Leeds United’i zirveye taşıyan Howard Wilkinson, Ada’nın gördüğü son şampiyon yerli teknik adam oldu. Alex Ferguson’un, Premier Lig’in ilk şampiyon hocası olmasıyla yabancı hegemonyası da başladı. Geride kalan yıllarda İskoç, Fransız, İtalyan, İspanyol, Alman, Portekizli ve Şilili teknik adamlar şampiyonluk gördü. 

Ferguson’la birlikte şampiyonluk gören ikinci İskoç isim 1994-95 sezonunda Blackburn Rovers’i zirveye taşıyan Sir Kenny Dalglish oldu. Dalglish, Liverpool ile de 3 şampiyonluk gördü. İtalyanlar ise Carlo Ancelotti, Antonio Conte, Claudio Ranieri ve Roberto Mancini ile Premier Lig zirvesinde yerini aldı. Avrupa dışından şampiyonluk gören tek isim ise Şilili Manuel Pellegrini oldu. Pellegrini, zirveye Manchester City ile çıkmıştı. Bu sezon yarış Arsenal–Manchester City arasında geçerken, iki takımın da kenar yönetiminde İspanyollar var. City’de Guardiola’nın yardımcılığını yapan Mikel Arteta, eski hocasıyla kıyasıya bir yarışın içinde bulunuyor. 

İngilizlerin ileride ‘iyi teknik adam olacak’ umudunu bağladıkları isimler Steven Gerrard, John Terry ve Frank Lampard’dı. Lampard ve Terry, Chelsea’nin, Gerrard Liverpool’un efsanesiydi. Aynı dönemde top koşturan üçlü, milli forma altında birlikte ter döktü. 

Şubat 2017’de Liverpool altyapısıyla antrenörlük günlerine merhaba diyen Steven Gerrard, mayıs 2018’e kadar U18 ve U19 takımlarını yönetti. Mayıs 2018’de Liverpool günlerini noktalayıp, ilk ciddi sınavını vermek üzere Glasgow Rangers’le anlaştı. Lig düştükten sonra eski günlerini mumla arayan Rangers, Celtic’le verdiği rekabette oldukça geriye düşmüştü. Gerrard, 3 yıl dümeninde kaldığı Rangers’ı 2020-21 sezonunda şampiyonluğa taşıyıp, 10 yıllık Celtic hegemonyasını yıktı. Stajını başarıyla tamamlayan Gerrard, Kasım 2021’de Aston Villa ile Premier Lig’e merhaba dedi. Liverpool taraftarının takımın başında görmek istediği Gerrard’ın, Aston Villa günleri vasatın altında kaldı. 11 ay görevde kaldı. Çıktığı 40 maçta 1,18 puan ortalaması yakalayan Gerrard, 13 galibiyet alırken, 19 maçta sahadan puansız, 8 müsabakadan ise beraberlikle ayrıldı. Geçtiğimiz ekim ayında ise görevine son verilen 42 yaşındaki Gerrard gelecek teklifleri bekliyor. 

Temmuz 2017’de eşofmanlarını giyen Frank Lampard, Chelsea altyapısında teknik adamlık serüvenine start verdi. Lampard, Temmuz 2018’de Chelsea’den ayrılıp ilk sınavı için Championship ekiplerinden Derby’nin başına geçti. Derby sezonu 6. sırada tamamlarken, Lampard’ın oynattığı pozitif futbol dikkatleri çekmişti. Maurizio Sarri’den umduğunu bulamayan Roman Abramovich, İtalyan hocayı gönderip takımı Frank Lampard’a emanet ettiğinde takvim yaprakları 4 Temmuz 2019’u gösteriyordu. UEFA’nın verdiği transfer yasağından dolayı kadrosunu güçlendirmeden sezona başlayan Chelsea, Lampard yönetiminde ligi 4. sırada tamamladı. İkinci sezonunda devre biterken aldığı 6 yenilgi Lampard’ı yerinden edecekti. Efsane olduğu takımdaki teknik adamlık macerası hüsranla sona erdi. 

Ocak 2022’de Everton’la yeniden Premier Lig’e dönen Lampard’ın bu macerası tam bir yıl sürdü. Everton’la çıktığı 44 maçta 1 puanlık bir ortalama yakaladı. 12 galibiyet alan Lampard, 24 maçta sahadan yenilgiyle ayrıldı. Everton’un başında çıktığı son 10 maçta galibiyete hasret kaldı. Sadece iki beraberlik aldı. Chelsea’den sonra Everton’da da hüsran yaşayıp, işsiz teknik adamlar arasına 44 yaşında katıldı. 

Ve son isim John Terry. Uzun yıllar altyapısından yetiştiği Chelsea kaptanlığını yapan Terry, kariyerinin ilk yıllarında bir sezon Nottingham Forrest’da kiralık geçirdi. Kariyerinin son yılını ise Aston Villa’da geçiren Terry, 2018’de futbola veda etti. Lampard ve Gerrard gibi eşofmanlarını giyen Terry, 3 yıl Aston Villa’da yardımcı antrenörlük yaptı. Ocak 2022’de Chelsea teknik ekibine dahil olan Terry’nin ne zaman birinci adam olarak kenarda görev alacağı belli değil. Lampard ve Gerrard’la hüsran yaşayan İngilizlerin, Terry ile güleceğini söylemek fazla iyimserlik olur. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version