Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Polisin gaz fişeğiyle ağır yaraladığı Dilan Dursun için hak ihlali kararı

Polisin gaz fişeğiyle ağır yaraladığı Dilan Dursun için hak ihlali kararı


Artı Gerçek – Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde polisin öldürdüğü Ethem Sarısülük için Kızılay’da düzenlenen anma töreninden sonra kaldığı yurda dönerken plakasız bir akrep aracından atılan gaz fişeği ile başından vurularak ağır yaralanan üniversite öğrencisi Dilan Dursun’un, dokuz yıldır devam eden dava için yaptığı hak ihlali başvurusu Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) karara bağlandı. Mahkeme, hak ihlali ve tazminat kararı verdi.

AYM’nin internet sitesinde yayımlanan kararda, “Yaşam hakkının kamu görevlilerince ihlal edildiği gibi ciddi bir iddia üzerine başlatılan yargılamanın olayın üzerinden yaklaşık dokuz yıl geçmesine rağmen bitmemesi hatta failin dahi tespit edilememesi soruşturmanın makul bir sürede nihayete erdirilemediğini açıkça göstermektedir” denildi.

‘ETKİLİ SORUŞTURMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ AÇISINDAN KABUL EDİLEMEYECEK BİR DURUM…’

AYM, şu ifadeleri kullandı: “Yargılamadaki bu gecikmenin etkili soruşturma yapma yükümlülüğü ile bağdaştığı söylenemez. Dahası Mahkemenin verdiği beraat kararında suçun gerçek failinin bulunması yönünde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmadığı hususu da gözetildiğinde -eğer bu karar kanun yolu aşamasında kesinleşirse- suç faili araştırmasının kamu makamlarınca zamanaşımı süresi dolmadan sonlandırılması gibi etkili soruşturma yapma yükümlülüğü açısından kabul edilemeyecek bir durumun ortaya çıkması söz konusu olabilecektir.”

Mahkeme, Dursun’un yaşam hakkının yanı sıra toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, “Anayasa’nın 17. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutları itibarıyla ihlal edildiği, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği” belirtildi.

‘YENİDEN SORUŞTURMA YAPILMAK ÜZERE…’

Kararın bir örneğinin “yaşam hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine” de hükmeden AYM, Dursun’a net 252 bin TL manevi tazminat ödenmesini istedi. (HAER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version