Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peru’da protestocular “Lima’yı ele geçirmek” için sokağa çıktı; polis ile arbede yaşanırken ünlü meydanı alev aldı

Peru'da protestocular "Lima'yı ele geçirmek" için sokağa çıktı; polis ile arbede yaşanırken ünlü meydanı alev aldı

Serbest Görüş Dış Haberler

Peru’da “Lima’nın ele geçirilişi” olarak nitelendirilen protesto yürüyüşünde eylemcilerle çevik kuvvet arasında arbedeler yaşandı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale ederken eylemciler taşlarla karşılık verdi. 

Protestolar sırasında şehrin tarihi merkezindeki bir binanın alev aldığı görüldü. Yangının sebebi henüz bilinmiyor 

Perşembe günü, Peru’nun her yerinden insanlar, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte‘nin istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep eden protesto yürüyüşüne katılmak için başkent Lima’da toplandı. 

The Guardian’ın aktardığına göre Lima’nın San Martín Meydanı’nda protestocular, “Katil Dina, halk senden nefret ediyor” diye slogan atarken, Boluarte’yi kana bulanmış şekilde gösteren pankartlar açıldı.

Geçe geç saatlerde yaptığı konuşmada Boluarte, polisin eylemleri kontrol altına aldığını ve “vandallık yapanların cezası kalmayacağını ifade etti. “Bu barışçıl bir yürüyüş değildi” diyen Boluarte, “Protestocuların sosyal bir amacı yok. Hukukun üstünlüğünü yıkmayı, kaos yaratmayı ve gücü ellerine almayı” hedefliyorlar. Cumhurbaşkanı, üç bölgesel havalimanına da saldırmak için plan yapıldığını söyledi.

Boluarte, “Peru halkına; işine barışçıl şekilde gitmeye çalışanlara ve protestolara katılanlara şunu söyleyeyim: Asla iyi diyalog çağrısı yapmaktan, onlara ülkemiz için çalıştığımızı söylemekten kaçınmayacağım” dedi. 

Peru Ombudsman Ofisi’ne göre perşembe günü Arequipa’daki eylemlerde de 1 kişi öldü ve 10 kişi yaralandı.

Protestolarda şu ana kadar 50’den fazla insan hayatını kaybetti.

Castillo’nun görevden alınması

Peru’da protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık 2022’de Kongre tarafından görevinden alınması üzerine patlak vermişti.

Eski Cumhurbaşkanı Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo’nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık’taki Genel Kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.

Karara gerekçe olarak “kamu görevlerini gasbetme, devlet yetkilerinin işleyişini engelleme ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak” gösterilmişti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version