Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Peru’da Devlet Başkanı Boularte’nin azli için önerge hazırlandı

Peru'da Devlet Başkanı Boularte'nin azli için önerge hazırlandı


– Peru’da eski devlet başkanı Pedro Castillo’nun görevinden azledilerek cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan eylemler sürerken, bir grup kongre üyesi Castillo’nun halefi Dina Boularte’nin görevinden azli için önerge hazırladı. Castillo’yu destekleyen 28 solcu kongre üyesi tarafından imzalanan önergenin Kongre gündemine alınabilmesi için 52 üyenin oyuna ihtiyaç duyuluyor. Boularte’nin görevde alınabilmesi içinse önergenin Kongre’de üçte iki çoğunlukla onaylanması gerekiyor.

‘HİÇBİR HÜKÜMET BU KADAR KISA SÜREDE BU KADAR FAZLA İNSAN ÖLDÜRMEDİ’

50’den fazla kişinin öldüğü çatışmalar sebebiyle Boluarte’yi ‘ahlaki yetersizlik’ ve ‘orantısız güç kullanımına izin vermekle’ suçlayan önergede, “Peru tarihinde hiçbir hükümet bu kadar kısa sürede protestolarda kırktan fazla insanı öldürmedi” denildi. Peru Ombudsmanlık Ofisi’ne göre, Castillo’nun görevinden azledilip cezaevine gönderildiği aralık ayında başlayan protestolarda çıkan çatışmalarda biri polis memuru olmak üzere en az 47 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Ancak birçok yabancı basın kuruluşu eylemlerde 50’den fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

BOULARTE ‘SİYASİ ATEŞKES’ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Başkent Lima’da salı günü binlerce protestocunun katılımıyla yapılan eylemlere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ile müdahale edilmeden hemen önce Dina Boularte ‘siyasi ateşkes’ çağrısında bulunmuş, uyuşturucu tacirlerini ‘şiddeti tırmandırmakla’ suçlamıştı.

Castillo yanlısı gösterilerde ‘Boularte’nin istifası’, ‘Kongre’nin feshedilmesi’ ve ‘acilen seçimlerin yapılması’ talep ediliyor. Altı yılda altı devlet başkanı gören ülkede, protestocuların hedefinde olan ve sağ partilerin çoğunlukta olduğu Kongre’de Boularte’nin azli için yeterli çoğunluğun sağlanıp sağlanamayacağı ise merak konusu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version