Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pasaportları iptal edilen sekiz KHK’lı akademisyen için hak ihlali kararı

Pasaportları iptal edilen sekiz KHK'lı akademisyen için hak ihlali kararı


Artı Gerçek – Anayasa Mahkemesi (AYM) OHAL döneminde KHK’larla işten atılan sekiz akademisyenin pasaportlarının iptal edilmesi ve yeniden pasaport verilmesi taleplerinin reddedilmesini hak ihlali saydı. Aralarında Prof. Dr. Ramazan Danış ile Baran Alp Uncu’nun da bulunduğu sekiz kişinin “özel hayata saygı hakkının” ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 13 bin 500 lira tazminat ödenmesine karar verdi.

OHAL döneminde KHK’larla kamu görevinden çıkarılan ve aralarında Prof. Dr. Ramazan Danış ile Baran Alp Uncu’nun da bulunduğu sekiz akademisyenin pasaportları farklı tarihlerde iptal edildi. Ardından yeniden pasaport verilmesi talebinde bulunan akademisyenlerin bu talepleri de reddedildi ve verilen karara karşı açtıkları davalardan da sonuç çıkmadı.

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre tüm bu verilen kararlar sonrasında avukatı Aslı Kazan aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan akademisyen Uncu gibi aynı durumda olan yedi akademisyenin başvurusunu Yüksek Mahkeme birleştirerek gündemine aldı. İncelemesini yapan AYM ise birleştirilen dosyada hak ihlali kararı verdi.

KARARIN BİR ÖRNEĞİ YEREL MAHKEMELERE GÖNDERİLDİ

“Özel hayata saygı hakkının” ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, başvuruculara 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın bir örneği, yargılamanın yenilenmesi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla, akademisyenlerin açtığı davaları reddeden ilgili yerel mahkemelere gönderildi.

Geçtiğimiz günlerde Barış imzacısı A. Özdemir Aktan, KHK ile ihraç edilmesine ilişkin açtığı davayı kazanmıştı. Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, bu davalarda bir ilke imza atmış ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi iken ihraç edilen Prof. Dr. Özdemir Aktan için göreve iade kararı vermişti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version