Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da devasa kesinti: On milyonlarca kişi elektriksiz kaldı

Pakistan'da devasa kesinti: On milyonlarca kişi elektriksiz kaldı


Pakistan’da son üç ay içinde ulusal elektrik şebekesinde yaşanan ikinci arıza nedeniyle ülke genelinde büyük bir elektrik kesintisi daha meydana geldi. Başkent İslamabad, Karaçi, Peşaver ve Lahor dahil çok sayıda büyük kentte meydana gelen kesinti on milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı.

‘BÜYÜK BİR KRİZ DEĞİL’

Kesinti nedeniyle ülke genelinde fabrikalara, hastanelere ve okullara saatler boyunca elektrik verilemedi. 2,3 milyondan fazla kişinin yaşadığı Peşaver’de elektrik kesintisi nedeniyle insanların su pompalarını çalıştıramadığı açıklandı.

Pakistan Enerji Bakanı Khurrum Dastagir ise yaptığı açıklamada ülkenin güneyindeki Sind eyaletinde bulunan Dadu ve Jamshoro kentleri arasında bulunan şebekede voltaj dalgalanması sonucu arıza yaşandığını söyledi. GEO TV’ye konuşan Dastagir “Voltaj dalgalanması oldu ve sistemler birer birer kapandı. Bu büyük bir kriz değil” ifadelerini kullandı. Ülke genelindeki şebekelerin bir kısmının hizmete geri döndüğünü söyleyen Dastagir 12 saat içinde enerjinin tamamen geri verilmesini ve yerel saatle 22.00 itibarıyla arızanın tamamen giderilmesini beklediğini söyledi.

EKİM AYINDA YİNE ÜLKE GENELİNDE KESİNTİ YAŞANMIŞTI

Kötü yönetim ve altyapı eksiklikleri nedeniyle Pakistan’da sıklıkla elektrik kesintileri yaşanıyor. Ülkede geçen ekim ayında da ulusal şebekede arıza yaşanmış, insanlar saatlerce elektriksiz kalmıştı. Ekim ayındaki son büyük kesintinin de düzelmesi saatler sürmüştü.

Kesintiler nedeniyle ülkedeki birçok büyük hastane ve iş yeri kendi jeneratörlerini bulundursa da küçük işletme ve kurumlar bu olanaktan yoksun. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, son kesintiyi ve sık sık yaşanan diğer elektrik kesintilerini ülkenin eskiyen şebekesine bağladı. Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için ismini vermeyi reddeden yetkili, “Sistemde altta yatan bir zayıflık var. Jeneratörler yük merkezlerine çok uzak ve iletim hatları çok uzun ve yetersiz” dedi. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bu ayın başlarında eyalet yetkililerine enerji tüketimlerini yüzde 30 azaltma talimatı vermişti. Bu kapsamda restoranların 22.00’de, marketlerin ise 20.30’da kapanması kararlaştırılmıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version