Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nepal’de taşıdığı 72 kişiyle birlikte düşen uçağın kara kutuları bulundu

Nepal'de taşıdığı 72 kişiyle birlikte düşen uçağın kara kutuları bulundu


Nepal’de dün 15’i yabancı ülke vatandaşı 68 yolcu ve dört mürettebatıyla birlikte başkent Katmandu’dan yola çıktıktan sonra Pokhara kentindeki uluslararası havalimanı yakınında düşen Yeti Havayolları’na ait uçağın iki kara kutusu da bulundu. Katmandu Havalimanı yetkilisi Teknath Sitaula kokpit ses kaydı ve uçuş veri kaydedicisinin bulunmasının ATR 72 tipi uçağın neden düştüğünü belirlenmesine yardımcı olacağını duyurdu. Açık havada gerçekleşen kazaya neyin sebep olduğu henüz bilinmiyor. Kaza nedeniyle ülkede pazartesi günü ulusal yas ilan edilmiş ve felaketi araştırma amacıyla beş kişilk bir komite kurulmuştu.

KAYIP DÖRT KİŞİ ARANIYOR

Arama kurtarma ekipleri dün gün boyunca zorlu arazide 68 kişinin cesedine ulaşmıştı. 63 ceset hastaneye gönderilmiş beş kişinin cesedinin vadiden çıkarılması ise pazartesi gününe kalmıştı. Pokhara polis memuru Ajay K.C. pazar günü havanın kararması nedeniyle ara verilen arama kurtarma çalışmalarının yeniden başladığını söyledi. Reuters’e verdiği demeçte, “Hala kayıp olan kalan dört kişiyi arayacağız. Şu anda hava bulutlu bu da aramada soruna neden oluyor” dedi. Uçakta 57 Nepal, beş Hindistan, dört Rusya, iki Güney Kore ve bir Arjantin, bir İrlanda, bir Avustralya ve bir Fransa vatandaşı bulunuyordu.

BBC’ye konuşan polis yetkilileri hayatta birinin bulunma olasılığının çok düşük olduğunu ifade etti. Pazartesi günkü arama çalışmalarında yaklaşık 300 kişi görev yapıyor

SON 30 YILIN EN ÖLÜMCÜL UÇAK KAZASI

Kaza dünyanın en yüksek 14 dağından sekizini barındıran Nepal’de 1992’den beri gerçekleşen en ölümcül uçak kazası olarak da kayda geçti. 1992 yılında Pakistan Havayolları’na ait yolcu uçağı Katmandu’da düşmüş ve 162 kişi ölmüştü. 2018’in mart ayında ise Dakka’dan kalkan ve Katmandu’ya iniş sırasında düşen uçaktaki 71 kişiden 51’i ölmüştü. Nepal’de 2000 yılından bu yana uçak veya helikopter kazalarında en az 309 kişi öldü.

Hava koşullarının sert ve değişken olduğu ülkede karla kaplı zirvelere yakın, uzak ve tehlikeli pistleri kullanmanın en kabiliyetli pilotlar için bile zorlu olduğu belirtiliyor. Ayrıca zayıf güvenlik tedbirleri, yetersiz eğitim ve bakım imkanları nedeniyle güvenlik endişeleri bulunuyor. Avrupa Birliği, eğitim ve bakım standartları konusundaki endişeler nedeniyle Nepal havayollarını hava sahasından yasaklamıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version