Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nebati: EYT’de kıdem tazminatı çalışanın hesabına yatırılacak

Nebati: EYT'de kıdem tazminatı çalışanın hesabına yatırılacak


Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, geçen yıl Türkiye’de enflasyon hariç, tüm makro ekonomik göstergelerde ‘tam bir iyileşme’ olduğunu öne sürdü. Enflasyonla mücadele için şirketlerden destek isteyen Nebati “Herkesten enflasyonla mücadelede elini taşın altına koymasını istiyorum. Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimleri ocak ayına çekerek bize katkı sağlayabilir” çağrısı yaptı.

KONUT KREDİSİNDE BAŞVURU SAYISINA BAKILACAK

AA’ya açıklamalarda bulunan Nebati, ‘Yeni Evim’ adı verilen ‘orta gelirliye’ konut kampanyası çerçevesinde açıklanan kredi paketinde, başvuru sayısına göre yeni düzenlemelere gidebileceklerini söyledi. 16 Ocak itibarıyla konut kampanyasına yönelik başvurulara bakacaklarını belirten Nebati, gerekirse şartları yumuşatacaklarını duyurdu. Kampanya katılacak konut firmalarına da seslenen Nebati “Bu bir çağrıdır. Pazartesi günü kamunun ortaya koymuş olduğu tavra, siz (konut firmaları) de destek vereceksiniz. Siz de bunu kampanyaya dönüştüreceksiniz” ifadelerini kullandı.

İkinci el konutlara da talep olduğunu ve bu konuda bankalarla çalışma yürüttüklerini belirten Nebati “Bankalarımızla bu konuda çalışma yapılıyor. Bankalarımız kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebilir” diye konuştu.

AYLIK TAKSİT 30 BİN LİRAYI BULUYOR

Özellikle büyükşehirlerde ev fiyatları göz önüne alındığında, 3 milyon lira tutarındaki bir kredinin aylık taksiti 29 bin liradan başlıyor. Bu taksiti orta gelirlilerin ödeyemeyeceği, bu nedenle başvuruların sınırlı kalabileceği belirtiliyor. Orta gelirliye konut kampanyasında kullandırılacak kredinin faizi ise evin büyüklüğüne göre yüzde 0,69 ile yüzde 0,99 arasında değişiyor.

EYT’DE TAZMİNAT DOĞRUDAN HESABA YATACAK

EYT kapsamında ödenecek tazminatlar için işverenlere destek amacıyla Kredi Garanti Fonu’nun devreye girdiğini hatırlatan Nebati, şu açıklamalarda bulundu:

“(KGF’nin EYT desteği) 36 aya kadar vadesi, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Faiz oranları da düşük. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek.

(Ücret artışları ve EYT düzenlemesi) Bu kararların, seçime yönelik değil, tersine kazanımların vatandaşla paylaşıldığı bir dönem olarak değerlendirilmesi lazım.

Kur korumalı mevduatın ulaştığı miktarın pik noktası 1,47 trilyon lira. Bunun toplam mevduat içindeki oranı yüzde 27.

Geçen yıl kiracıları rahatlatmak için konutlarda yüzde 25 sınırı getirdik. Temmuz ayında bitiyor. Ondan sonra serbest piyasa çerçevesinde kendi aralarında anlaşacaklar. Bu geçici bir süreçti, 1 yıllıktı.”
(EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version