ANKARA – Türkiye’de muhalefet cephesindeki Millet İttifakı, iki yılda tek haneli enflasyon, 5 yılda 5 milyon istihdam gibi vaatleriyle birlikte hukuk, devlet yönetimi, sosyal yardımlar gibi başlıklarda atılacak adımlarla yurtdışına kaçırılmış mal varlıklarını geri getireceklerini açıkladı.
CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin oluşturduğu Millet İttifakı’na DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’nin resmen katılımının ardından bugün ortak seçim beyannamesi niteliğindeki Ortak Politikalar Metni, kamuoyuyla paylaşıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun liderliğindeki Millet İttifakı, seçmenlere yönelik ortak vaatlerini belirledi.
240 sayfa, 9 ana başlık
Ankara’da bugünkü toplantıyla 9 ana başlık, 75 alt başlıkta seçimlerde Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi söz konusu olursa yapılacakları anlatan 240 sayfalık metin tanıtıldı.
Metinde “hukuk, adalet ve yargı”, “kamu yönetimi”, “şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele”, “ekonomi, finans ve istihdam”, “sektörel ve bölgesel konular”, “bilim ve teknoloji, eğitim ve öğretim”, “sosyal politikalar” ile “dış politika, güvenlik ve savunma” olmak üzere dokuz ana başlık yer aldı.
Tanıtım toplantısında Ortak Politikalar Komisyonu üyeleri Faik Öztrak (CHP), İbrahim Çanakçı (DEVA Partisi), Bülent Şahinalp (Demokrat Parti), Feridun Bilgin (Gelecek Partisi), Ümit Özlaleli (İYİ Parti) ve Sabri Tekir (Saadet Partisi), ana başlıklardan bazı vaatleri özetle aktardı.
Millet İttifakı, Ortak Politikalar Metni’nde Türk Lirası’nın değer kazanmasıyla iki yılda tek haneli enflasyon, ortalama yüzde 5’lik büyüme hızı, 600 milyar dolar yıllık ihracat, vergilerde indirim, Merkez Bankası’nın tümüyle Ankara’da ve bağımsız olmasını hedefliyor.
Muhalefet ayrıca yurtdışına kaçırılmış mal varlıklarına yönelik ilk kez hamle yaptı. Faik Öztrak, “Rüşvet ve yolsuzluk suçlarında yargılama süreçlerini hızlandıracağız. Zaman aşımını kaldıracağız, bu suçları asla af kapsamına almayacağız. Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan varlıkları ülkemize geri getirmek için Mal Varlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız. Pazarlık usulüyle yapılmış tüm ihaleleri geriye doğru tahkik edeceğiz. Ülkemizi gri liste ayıbından kurtaracağız. Vergi affı ve varlık barışlarının kara para aklanma aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
“Cumhurbaşkanı 7 yıllığına bir kez seçilecek”
“Kontrolsüz güç, güç değildir, felakettir” diyen Öztrak, “beka sorunu” dediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi kapsamında neleri hayata geçirmek istediklerini aktardı.
Öztrak, “Yargı reformuyla, bağımsız ve tarafsız bir yargı için HSK’yı kaldıracağız. Yerine Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki kurul kuracağız. Adalet Bakanı ve müsteşarı Hakimler Kurulu’nda yer almayacak. Görevini kötüye kullanarak AİHM’in hak ihlaline yol açan savcılara neden oldukları zararın rücu edilmesini sağlayacağız. Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız. Savunma mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağız. Anayasa Mahkemesi üyeliklerine hülle yoluyla atama yapılmasını önleyeceğiz. Basın özgürlüğünü sağlayacağız. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurulları, ofisleri lağvedeceğiz, bunların görev ve yetkilerini ilgili bakanlıklara devredeceğiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı olarak; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nı İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı olarak, Ticaret Bakanlığı’nı Esnaf ve Ticaret Bakanlığı olarak yapılandıracağız. Hazine’yi Maliye Bakanlığı’ndan ayıracağız” diye konuştu.
“Çankaya’ya dönülecek ve Hasar Tespit Komitesi oluşturacağız”
Ekonomiye ilişkin başlıkları anlatan İbrahim Çanakçı ise şöyle konuştu:
“Temel ekonomik hedeflerimiz kapsamında enflasyonu iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye indireceğiz, hayat pahalılığını sonlandıracağız. Enflasyonla mücadeleyi tavizsiz bir biçimde sürdürürken ortalama büyüme hızını yüzde 5’in üzerine çıkaracak, dolar cinsinden kişi başına milli gelirimi 5 yılın sonunda en az 2 katına yükselteceğiz. 5 yılda en az 5 milyon yeni iş yaratacağız. Ucube sistem sonrasında yeniden gündeme gelen aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız. Merkez Bankası’na fiyat ve finansal istikrarı sağlama dışında sorumluluklar yüklemeyeceğiz. Banka üst yönetiminin kendi kanunu dışında görevden alınmasını önleyeceğiz. Kamuoyunda 128 milyar dolar olarak bilinen arka kapı döviz satışlarındaki hukuksuzlukların takipçisi olacak, yeni dönemde rezerv yönetimini tam bir şeffaflık içinde yürüteceğiz. Kur korumalı mevduatta yeni hesap açmayacak, mevcut hesapları vadelerinin sonunda kapatacağız. Hükümet bir yandan ülkemizin kaynaklarını şatafat ve gösteriş için israf ederken, diğer yandan oluşan kamu açıklarını ve hasarları halının altına süpürerek gizlemeye çalışmaktadır. Bu nedenle iktidara gelir gelmez, cumhurbaşkanına bağlı deneyimli denetim uzmanlarından oluşan durum ve hasar tespit komitesi oluşturacağız. Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız” dedi.
“Okullarda ücretsiz beslenme, kırtasiye ve 1 yıl zorunlu ana sınıfı eğitimi”
Bilim, teknoloji ve eğitim gibi başlıkları anlatan Bülent Şahinalp, ilk kez zorunlu eğitim kapsamında okul öncesinde ana sınıfını da dahil edeceklerini açıkladı.
Şahinalp, “Beyin göçünü engellemek ve tersine beyin göçünü gerçekleştirmek için eğitim sistemimizi özgürlükçü ve yenilikçi müfredatla donatacak, gerekli özgür düşünce ve çalışma ortamını oluşturacağız. Kalkınma hamlemizin merkezine yenilikçi, yeşil ve dijital dönüşümü benimsemiş girişimlerimizi yerleştireceğiz. Kadın ve genç girişimciliğe yönelik özel teşvik paketleri hazırlayacağız. Fikri, irfanı ve vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz. Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz süt ve öğlen yemeği vereceğiz. Anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz olarak karşılayacağız. Liselere giriş sınavlarında yıldan yıla değişen uygulamalara son verecek, LGS sınavını süreç içinde tamamen kaldıracağız. Üniversiteye geçişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunacağız. Zorunlu eğitimi 1 yıl okul öncesi eğitim, 5 yıl ilkokul, 4 yıl orta okul, 3 yıl ise lise olmak üzere uygulayacağız” diye aktardı.
Şahinalp, Türkiye’de cemaat ve tarikatlara bırakıldığı eleştirilen yurtlar konusunda da öğrencilere ücretsiz yurt sağlanacağı mesajını da verdi.