Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası’nın yeni ‘zorunlu karşılık’ hamlesi ne anlama geliyor?

Merkez Bankası’ndan kredi düzenlemesi; yine bir servet transferi hamlesi mi?


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) liralaşma stratejisi kapsamında zorunlu karşılıklarla ilgili yeni bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranları yüzde sıfır olarak belirlendi.

Daha önce 6 aya kadar vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranları yüzde 6, 1 yıla kadar olan vadeli mevduatlarda yüzde 4, 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlarda yüzde 3 olarak uygulanıyordu.

Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verildi.

Bahse konu değişikliklerin tesisi 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Peki bu kararlar ne anlama geliyor?

Bu soruyu Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından cevapladı. Babuşçu’nun yorumu şöyle:

“Bugünkü Merkez Bankası kararlarının yorumu:
1. Mevduatta vadeyi uzatıp ani dövize yönelimi azaltıp seçim öncesi kur sıçramasını önlemek
2. Bankaları yurtdışından borçlanmaya teşvik ederek döviz girdisi sağlamak, rezerv artırarak seçim öncesi kur sıçraması olursa müdahale etmek…”

Bugünkü Merkez Bankası kararlarının yorumu:
1.Mevduatta vadeyi uzatıp ani dövize yönelimi azaltıp seçim öncesi kur sıçramasını önlemek
2.Bankaları yurtdışından borçlanmaya teşvik ederek döviz girdisi sağlamak, rezerv artırarak seçim öncesi kur sıçraması olursa müdahale etmek… pic.twitter.com/Ha5OZx4HBk

— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) January 15, 2023

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version